fbpx

„Монд“: Европа остарява и се топи! Надеждата е само в имигрантите

www.dnevnik.bg

Балансът в Европа се променя заедно с населението й. Цялостната демографска тенденция е негативна, а в някои държави остават само възрастните хора, докато младите емигрират в търсене на работа и надежда, пише „Монд“.

Европейското население не е отбелязвало ръст от 1993 г. и се очаква бавно да продължи да намалява през следващите няколко години. Това вече се случва в повечето държави на континента. Статистиката за брак, раждаемост и смъртност ясно отразява съвременната история – голямата промяна започна през 1989 г. с падането на Берлинската стена, което се превърна в символ на европейското обединение, но отбеляза и появата на нови разделения, особено в разпределението на работата и богатството. В Централна и Източна Европа това доведе до демографски срив, по-голям от предизвикания от Първата световна война в Западна Европа.

През последните 30 години се появиха три относително добре дефинирани групи.

В северозападната група (северните държави, Великобритания, Белгия, Холандия, Люксембург, Швейцария и Франция) броят на ражданията все още превишава този на смъртните случаи.

Броят на напускащите тези държави е по-нисък от този на пристигащите и населението се е увеличило с поне 10% от 1989 г.

Въпреки че раждаемостта в тези страни е над средната за Европа, те няма да успеят да избегнат застаряването на населението заради огромното поколение на „бейби бума“ (родени през 1945-65 година) и увеличаването на продължителността на живота.

В Германия, Австрия и южните европейски държави прирастът на населението е нулев или дори отрицателен, но това се компенсира от положителна миграция.

Германия успя да избегне обезлюдяването, като привлече чуждестранни работници и от 1987 г. са пристигнали 10 милиона души.

Раждаемостта в Испания, Португалия и Гърция започна да спада в началото на 80-те години, което бе последвано от ръст в броя на имигрантите през 90-те, като Испания привлече шест милиона души повече, отколкото загуби.

„Най-лошото нещо на комунизма е краят му“

В третата група са държавите от Централна и Източна Европа с изключение на Русия, която има свои собствени характеристики.

В тази група се наблюдават отрицателен естествен прираст и отрицателна миграция.

Според една местна шега „най-лошото нещо на комунизма е краят му“.

За 30 години Румъния загуби 3.2 милиона, или 14% от населението си от 1987 г.

Отливът е още по-голям в други държави от региона: 16.9% в Молдова, 18% в Украйна, 19.9% в Босна, 20.8% в България и Литва и 25.3% в Латвия.

Централна и Източна Европа се различават от останалата част на континента, защото изживяват масово бягство, често на най-добре образованите и предприемчиви млади хора.

Заплатите там обикновено са около една трета от това, което може да се печели зад граница.

Словения е по-близо до втората група в демографско отношение и е уникална, защото отказа „шоковата терапия“ и възприе по-постепенен подход към установяването на свободна пазарна икономика.

Това важи отчасти за Чехия, която през 1992 г. сложи край на политиките за ограничаване на заплатите, диктувани от западни експерти, и започна да изгражда стабилна основа от малки и средни предприятия.

В някои балкански държави (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Черна гора) се наблюдава положителен естествен прираст, съчетан със силно негативна миграция (-37.6% от албанското население).

На фона на раждаемостта, която е по-ниска от средната за Европа, тези страни скоро може да се присъединят към третата група.

По-добър баланс

Всички европейски държави ще се изправят пред предизвикателствата, свързани със застаряващото население, включително липсата на работна ръка и високия дял пенсионери.

Но ситуацията в трите групи е много различна. Такива са и решенията им. Средностатистическият гражданин на Люксембург е според Световната банка в 30 пъти по-добро финансово състояние от този в Молдова.

Намирането на по-добър баланс между поколенията ще означава изоставяне на традиционните идеи за семейството и мястото на жената в обществото.

Държавите с най-висока раждаемост (в северозападната група) са също и тези, където броят на ражданията без брак е най-висок, а жените са най-активни в икономическо и социално отношение.

Както отбелязва демографът Ален Моние, скандинавските страни са приели серия от мерки, които позволяват на жените с деца да работят извън дома си и осигуряват значителна социална защита.

Стагнация на раждаемостта се наблюдава там, където мъжете не вършат своя дял от работата у дома, особено в Южна Европа.

***
Източник: www.dnevnik.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!