fbpx

Момче или момиче: Определящи са гените на бащата

източник: megavselena.bg

Проучване на университета в Нюкасъл, включващо хиляди семейства, помага на бъдещите родители да прогнозират дали има по-голяма вероятност да имат синове или дъщери.

Работата на Кори Джилати, научен сътрудник в университета, показва, че мъжете наследяват тенденцията да имат повече синове или повече дъщери от родителите си. Това означава, че човек с много братя е по-вероятно да има синове, докато човек с много сестри е по-вероятно да има дъщери.

Изследването включва проучване на 927 семейни дървета, съдържащи информация за 556 387 души от Северна Америка и Европа, като се връща назад във времето до 1600 г.

„Изследването на родословното дърво показа какво е по-вероятно да имате – момче или момиче и също, че това се наследява. Сега знаем, че мъжете са по-склонни да имат синове, ако имат повече братя, но има по-голяма вероятност да имат дъщери, ако имат повече сестри. Но при жените просто не може да се предскаже нищо „, обяснява Джилати.

Мъжът определя пола на бебето в зависимост от това дали сперматозоидите му носят хромозома X или Y. Х-хромозомата се комбинира с хромозомата на майката X, за да направи бебе момиче (XX) и Y хромозомата ще се комбинира с майката, за да направи момче (XY).

Изследването в Нюкасълския университет подсказва, че все още неразкрит ген контролира дали спермата на мъжа съдържа повече X или повече Y хромозоми, което определя пола на децата му. В по-голям мащаб броят на мъжете с повече X сперматозоиди в сравнение с броя на мъжете с повече сперма с Y влияе върху половото съотношение на децата, родени всяка година.

Генът се състои от две части, известни като алели, които са наследени от всеки родител. В статията си Джилати демонстрира, че е вероятно мъжете да носят два различни вида алели, което води до три възможни комбинации в ген, който контролира съотношението на сперматозоидите X и Y;

  • Мъжете с първата комбинация, известна като ММ, произвеждат повече сперма от Y и имат повече синове.
  • Втората камбинация, известна като MF, произвежда приблизително равен брой сперма от X и Y и бащата има приблизително равен брой синове и дъщери.
  •  Третата комбинация, известна като FF произвежда повече сперма с X хромозоми и съответно има повече дъщери.

„Генът, който се предава от двамата родители, прави така, че някои мъже да имат повече синове, а някои да имат повече дъщери и в крайна сметка броя на мъжете и жените е приблизително балансиран сред населението. Ако в популацията има например твърде много мъже, жените ще намерят по-лесно партньор, така че мъжете, които имат повече дъщери, ще предадат повече от своите гени, предизвиквайки раждането на повече жени в по-късните поколения „, казва изследователят от Нюкасълския университет.

В много от страните, които са участвали в световните войни, се увеличава броя на момчетата, родени след това. Генът, който Джилати описва в изследването си, може да обясни защо това се е случило.

Ако приемем, че жертвите във войната са по равно на мъже имащи повече братя или повече сестри, тези от синовете имащи братя, които се завръщат от войната, е по-вероятно да отглеждат момчета, защото са наследили тази тенденция от бащите си. За разлика от това, мъжете с повече дъщери са загубили относително повече синове във войната, защото те са по-малко (имат повече сестри) и тези синове биха имали по-голяма вероятност да станат бащи на момичета. С други думи сред оцелелите са повече мъжете имащи братя и имащи по-голям шанс да имат деца момчета от тези, имащи сестри и по-голям шанс да имат дъщери. Това обяснява защо мъжете, които са оцелели от войната, е по-вероятно да имат мъжки деца, което е довело до бума на мъжки бебета след войните.

Дори и без войни обаче, в повечето страни по света, се раждат повече момчета, отколкото момичета. В Обединеното кралство и САЩ например, в момента има около 105 родени момчета за всеки 100 родени момичета.

В същото време е добре документирано, че повече момчета умират в детството и преди да са достатъчно възрастни, за да имат деца. Така че, по същия начин, по който генът може да причини повече момчета да се раждат след войните, може да причини и повече момчета да се раждат всяка година.

081211121835_1_900x600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Семейните дърветата (на схемата) илюстрират как работи генът. Това е опростен пример, при който мъжете имат само синове, само дъщери или син и дъщеря, макар в действителност да е по-сложно. Вижда се, че въпреки че генът няма ефект върху жените, те също го носят и го предават на децата си, обяснява Джелати.

В първото родословно дърво (А) дядото е ММ, така че всичките му деца са мъжки. Той предава само алела М, така че децата му най-вероятно имат същата комбинация от алели – ММ. В резултат на това тези синове могат да имат само синове (както е показано). Внуците имат комбинация от алели MF, защото са наследили F от майка си и М от баща си. В резултат на това те имат еднакъв брой синове и дъщери (правнуци).

Във второто дърво (B) дядото е с алели FF, така че всички негови деца са момичета, имат комбинация от FF алели, защото и баща  им и майка им са с комбинация FF. Едно от женските деца има свои собствени деца с мъж, който има ММ комбинация от алели. Този мъж определя пола на децата, така че внуците са всички мъже. Внуците имат комбинация от MF алели, защото са наследили М от баща си и F от майка си. В резултат на това те имат равен брой синове и дъщери (правнуци).

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!