fbpx

Мозъчната кора изтънява през юношеството

www.obekti.bg

По време на половото съзряване кората на главния мозък постепенно изтънява – по-бързо при момчетата, отколкото при момичетата, предаде Infox.ru. Това не значи, че хората и особено мъжете, оглупяват през пубертета. Просто структурата на „контролния им център“ се променя и расте.

Съзряването променя не само външността, но и поведението на подрастващите. И не винаги към добро – много момичета в юношеството си стават истерични, често изпадат в депресия и проявяват метаболитни нарушения (анорексия, напълняване). Момчетата пък стават по-агресивни.

Изследователите от американския Национален институт за психическо здраве под ръководството на д-р Армин Раджнахан си поставили за задача да обяснят тези поведенчески промени. Те били убедени, че коренът на детските истерии, депресии и агресии е именно променящата се мозъчна структура. В продължение на 13 години те наблюдавали група младежи, отчитайки вида на сивото им вещество от 9 до 22-годишна възраст. Получените портрети били съотнесени към хормоналния статус на доброволците.

Изследването показало недвусмислено – процесът на навлизане в сексуална зрелост изтънява кората на мозъка. Това става по-бързо при момчетата, но до 22-годишна възраст двата пола се изравняват. Това обаче не се дължало на намаляване на броя на невроните, а на натиска, който растящият мозък оказвал върху кората.

Основна причина и следствие от изтъняването се оказали променящите се хормони. При това естрогенът и андрогенът карали кората да изтънява по различен алгоритъм и с различна скорост при двата пола. Според учените, такава голяма промяна в сивото вещество не може да не окаже огромно влияние върху поведението на подрастващите – затова не наказвайте своя тинейджър за буйствата му – просто си представете какво става с мозъка му!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

error: Content is protected !!