fbpx

Може да се отложи смяната на касовите апарати, заяви Горанов

www.expert.bg

Ако се установи, че действително търговците няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, но все още в диалог работим с бизнеса, за да установим достатъчен ли е срокът. Дотолкова, доколкото не сме чули упреци към самата наредба, само по отношение на сроковете, ще ги дебатираме. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Според нова наредба бизнесът трябва да смени касовите апарати и софтуера с цел печалбите да бъдат отчитани в реално време. Това би трябвало да се случи до края на март. От много браншове обаче се оплакаха, че времето е прекалено кратко, няма да се справят и на практика от 1 април ще трябва да работят в нарушение.

„Ако се окаже, че обективно не могат да се справят, ще проявим гъвкавост, разбира се, в това отношение, защото не можем да рискуваме търговския оборот“, коментира Горанов.

Той беше категоричен, че предмет на обсъждане е единствено и само срокът за влизане в сила на новите правила.

По-рано днес в Българската стопанска камара се състоя дискусия, на която от ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на софтуер, туроператури заявиха в един глас по време, че не са готови с промените. Настояването е наредбата да бъде отложена, докато не се проведе широк дебат и разяснителна кампания.

Най-големите притеснения на бизнеса са, че с измененията фирмите ще са задължени да осигурят пълен достъп до всякаква информация. Според собствениците на десетки фирми може да изтече конфиденциална информация до конкурентите, рецепти, ноу хау, доставчици.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пък заяви, че половината от бензиностанциите в страната няма да са готови. Проблемът още повече се задълбочава, тъй като ще им се наложи веднъж да инвестират до 31 март и още веднъж през юни, когато влязат промените в Закона за горивата и изискването за допълнителните промени в касовите бележки.

Все пак не единствено срокът на въвеждане смущава бизнеса, както личи е края на статията. Оказва се, че не подлежат на преработка фискалните устройства на най–дребните предприемачи, с пренебрежимо ниски за фиска обороти. Те ще купят нови касови апарати, в пъти по-скъпо от едрия бизнес. За тях новата наредба има стойност на извънредна ДЪРЖАВНА САНКЦИЯ!

Горанoff, защо фин. минестерство не им достави апаратите безвъзмездно както електромерите или цифровите тв приемници. Поддържайте си ги и си проверявайте за ваша сметка. Това е грижа за бизнеса на държавата, а не сега да го затриете с нови разходи. Некадърници сте отначало.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!