fbpx

Много шум за нищо – смяната на времето в ЕС се отлага

capital.bg

Европейските министри на транспорта са се съгласили, че плановете на Юнкер за бърза реформа са прекалено амбициозни.

Транспортните министри на ЕС прекършиха надеждите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за отмяна на сезонното часово време преди предстоящите евроизбори, пише Капитал.

Краткият срок на ЕК е прекалено амбициозен поради сложните последствия и нуждата от консенсус. По този начин, онлайн вотът на 4.6 млн. европейци ще си остане уважен единствено на хартия и евентуално далечно бъдеще.

Нужно е време… и още време

Транспортните министри на ЕС обсъдиха двусезонната смяна на времето на неформална среща в Грац този понеделник и стигнаха до заключението, че ще са нужни поне още 18 месеца за достигане на консенсусна реформа, която обхваща всяка сфера на единния пазар. Австрийското ротационно председателство обмисля предложение отпадането на смяната на времето да се отложи чак до 2021 г. Австрийският министър на транспорта Норберт Хофер заяви пред медиите, че смяната на времето през 2019 г. няма да получи подкрепата на достатъчно страни от съюза. Хофер предложи освен отлагане да се назначи европейски регулатор, който да ръководи процеса. До скоро ЕК централизирано контролираше смяната на времето, преди да прехвърли топката на страните членки. Подобно развитие би поставило под въпрос смисъла на цялото упражнение.

Европейската комисия имаше амбиция да се стигне до решение до март 2019 г., преди изборите за европарламент. Преобладаващото мнение обаче е, че промените са толкова сложни, че прибързана смяна просто би причинила хаос и разпарчетосано приемане на промени, които вредят на пазара. Това води до преследване на позиция с възможно най-много отворени варианти, като за всички е важна хармонизирана със съседките промяна, както става ясно и от позициите на българското Министерство на енергетиката. Това изчакване обаче прави и бързата реформа невъзможна.

Надеждата умира последна

В Грац, три държави са се обявили изцяло против отпадането на сезонната смяна на времето – Гърция, Португалия и Великобритания. Кипър, Холандия, Франция и Дания пък са заявили, че още нямат изготвена позиция. Сред останалите държави се наблюдават различаващи се предпочитания и мнения, които също трябва да бъдат доуговорени.

От комисията официално се надяват на постигнат консенсус до формалната среща на транспортните министри през декември тази година, но транспортният комисар Виолета Булц заяви, че все пак на страните-членки май ще им трябва още време. Ясно е, че страните нямат интерес да дадат на Жан-Клод Юнкер това, което иска.

Неочакван граждански интерес

Дебатът около смяната на времето започна, след като Европейската комисия направи онлайн запитване до европейските граждани през август тази година. Традиционно на такива запитвания се отзовават хиляди до десетки хиляди граждани. В този случай се отзоваха 4.6 млн. европейски граждани, като 84% от тях поискаха отпадане на смяната на времето. Над 80% от гласувалите бяха германски граждани, но много големият брой гласували накара Брюксел да предприеме действия.

Добра идея, но изпълнението се отлага

На последното си обръщение за състоянието на съюза, Жан-Клод Юнкер заяви, че е време ЕК да покаже, че слуша европейските граждани и да прекрати смяната на времето. Юнкер наблегна колко е важно това обещание да се изпълни преди изборите за европарламент през май 2019 г. По този начин Европейската комисия се опита да демонстрира демократичната си насоченост на европейския избирател преди изборите. От ЕК прехвърлиха топката в полето на държавите за политика, която е била изцяло в компетенцията на европейските институции от 1981 насам.

Точно кратките срокове, обвързани с изборите, потапят инициативата на Юнкер и показват друга позната страна на ЕС – красиви и гръмки идеи, които потъват в бюрократично забвение. Ако реформата в часовото време въобще се състои, то това ще е под ръководството на нова ЕК през 2020/21 г.

Не искам да се съобразявам и никоя друга държава Искам в България да има само едно часово време !!!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

error: Content is protected !!