fbpx

Млечният път се сблъскал с галактика джудже преди 8-10 млрд. години

Снимка: Shutterstock

Галактиката Млечен път, която включва Слънчевата система, се сблъскала с по-малка галактика преди 8-10 милиарда години, съобщи Лайф. Това е било определящо за формата на централното струпване на звезди в Млечния път и на диска му. До тези заключения стигнала международна група от астрономи въз основа на изследване на данни, събрани от телескопа „Гая“, предава БТА.

„Вследствие на сблъсъка галактиката джудже се разпокъсала на няколко части“, поясни Василий Белокуров от Кембриджкия университет.

Колкото до Млечния път, формата му вероятно значително се е променила. Появили се звездни купове в центъра на Млечния път, а разпръсналите се вследствие на сблъсъка звезди образували ореол около галактиката.

Астрономите възнамеряват да изследват последствията от сблъсъка и по-специално да проучат химичния състав на звездите пришълци, които произхождат от въпросната галактика джудже, получила условното наименование Наденица заради издължената си форма.

Диаметърът на спиралната галактика Млечен път е около 100-200 хиляди светлинни години, а броят на звездите в нея – около 200-400 милиарда.

Резултатите от изследването са качени на сайта Space.com.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!