fbpx

Митове за здравето, в които да не вярвате

Не всеки ден се нуждаете от детокс

Интернет е пълен с информация за различни здравословни проблеми. Разболявайки се, хората търсят в Google как да се лекуват, но много от съветите, които има в различните източници, не са надеждни и не могат да заместят консултацията с лекар.

Доста инфлуенсъри споделят как се хранят и колко здравословен начин на живот водят. Гледайки постовете им, някои взимат пример от тях и започват същия режим, но при всеки е различно.

Ето няколко от най-популярните митове за здравето, в които да спрете да вярвате:

Консумацията на яйца е вредна за сърцето

Сигурно сте чели, че яденето на яйца е вредно за здравето на сърцето, защото жълтъците повишават холестерола. Това твърдение не е съвсем вярно, зависи колко на брой похапвате за деня. Според проучвания, ако ядете до 2 на ден, холестеролът ви няма да се повиши значително. Яйцата съдържат важни протеини, които участват в различни процеси на тялото, ето защо е полезно да ядете до 4-5 яйца на седмица.

Студено ми е = настинка

Невинаги, когато ви е студено или метеорологичните условия навън са лоши, означава, че ще настинете. Митът, че времето е причина за вашето неразположение, не е верен. Разболяването се дължи на бактерии и инфекции, които по-скоро се размножават в по-топло време, отколкото в студа. Зимата обикновено е сезонът на грипа, но все пак вирусите „виреят“ при по-ниски температури.

Трябва да ядете по-малко, за да отслабнете

Много хора, които започват диета, си мислят, че когато гладуват или хапват по малко, ще отслабнат по-лесно, но резултатите показват, че това не е така. На първо място не е важно толкова количеството, а точно какъв вид храна ще консумирате, дали е богата на въглехидрати, протеини, колко калории има и други… Понякога именно яденето по много малко или по-продължителното гладуване са причина за така наречения йо-йо ефект.

Трябва да приемате мултивитамини

Тази добавка може да попълни някои липси на важни вещества в организма, но не бива да разчитате само на нея. Ако сте на специален хранителен режим и целите да свалите определени килограми, не може да се тъпчете само с мултивитамини. Погрешно е да смятате, че те ще ви дават онова, от което се нуждаете. По-правилно е да си пуснете изследвания и лекарят ви да ви насочи какво трябва да приемате. В противен случай може да има прекалено натрупване на някои витамини, от които не се нуждаете.

Ядете вредна храна – следва детоксикация

Не е нужно да правите така нареченото пречистване след всяко ядене на вредна храна. Причината е, че тялото ни има свои механизми за детоксикация. Освен това има моменти, в които то се нуждае от повече мазнини или тестени изделия. Няма нищо лошо да имате един ден в седмицата, в който да „отпуснете края“ с „нережимни храни“. Бъбреците и черният ви дроб ще се погрижат да елиминират токсините. Ако прекалите с непозволените храни в продължение на няколко дни, то тогава вече трябва да помислите за детокс.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!