fbpx

Митко от „Столипиново” си купи фотоволтаичен парк

Снимка „Марица“

Бизнесът с фирмите бушони в България процъфтя безпрепятствено под носа на държавата. Цели адвокатски кантори се занимават с намирането на бедни и неграмотни хора, обикновено цигани или наркомани, които срещу 50 лева стават собственици на задлъжнели с ДДС или кредити дружества, пише „Марица“.

Така наскоро ром от Видин се оказа собственик на една от емблемите на пловдивската лека промишленост – някогашния козметичен гигант „Ален мак“. Собственичка на няколко фирми бушони се оказа и Веска, която през март роди на площада в гр. Баня. По същата схема голият като пушка италианец Марио Калигали купи медицински център „Св. Врач“ и така изпра дълг от над 400 000 лева на истинските му собственици към ВМА.

Чистачите на ДДС и кредити са отдавна известни на властите, но нито една институция не прави усилия тази явна далавера с данъци да бъде стопирана. Няма законодателна инициатива в тази посока, което оставя данъчните и прокуратурата с вързани ръце.

„Марица“ тръгна по следите на един от най-крупните собственици на дружества прекъсвачи, а който се интересува, лесно може да стигне и до неговите клиенти.

Митко Васков Димитров от „Столипиново“ отдавна е в бизнеса. Справка в регистрите показва, че Димитров е едноличен собственик и управляващ на близо 60 дружества, дължащи почти 2 000 000 лева към НАП, още 475 000 лв. към различни публични фондове и милиони към частни кредитори и банки. Името на бизнесмена от ромски произход стои срещу десетки съмнителни сделки за фирми с огромни задължения на символични цени.

Митко Димитров се води с постоянен адрес в кв. „Столипиново” в гр. Пловдив. Жилищният блок е на ул. „Калина” 60, където е и актуалният адрес на управление на повечето му фирми. Шестетажният вход, разположен в самия център на ромското гето, прилича на едва оцелял след бомбардировка. Някои от местните жители познават Васков, но са категорични, че той никога не е живял на този адрес. Според разказите на едни – братовчедка му е обитавала апартамент тук, според други – леля му, а той просто е отсядал за кратко при тях.

Първите дружества Димитров придобива през 2011 година. В рамките на две години безимотният мъж става собственик и управляващ в над 15 фирми, сред които „ВИП СТРОЙ 2000” ЕООД (със задължения от близо 125 000 лв.), „Б и Б – 2002” ООД (дължащи малко над 64 000 лв.), както и редица други компании, голяма част от тях със сериозни изискуеми вземания към различни банки и институции.

Профилът на фирмите, придобити от Димитров, е съмнително сходен. Голяма част от тях са били действащи и реални дружества с дейност, които впоследствие натрупват големи задължения към НАП и държавата. Не липсват и такива бизнеси, които маститият предприемач от квартал „Столипиново“ придобива, след като са настъпили обстоятелства, довели до невъзможност да бъдат погасявани задължения към банки или частни кредитори.

Сред фирмите на Димитров има и такива, печелили държавни поръчки и получавали средства от публични фондове. „ФОТОВОЛТ ГРУП” ЕООД е придобита от него на 7 март 2017 година, след като дружеството престава да подава декларации и отчети към НАП в края на 2016 година. Компанията печели проект по „Програма за развитие на селските райони 2007-2013” на стойност 368 854 лева за изграждане на фотоволтаична електроцентрала.

Всички дружества на Митко Димитров преместват седалището и адреса на управление в град Пловдив, на ул. „Калина” 60. В търговския регистър остават адресите за кореспонденция от предишните собственици, които са разпръснати из цяла България – Монтана, София, Видин, Велико Търново, Благоевград и още десетки села и градове.

Запознати с дейността на Димитров казват, че от години той работи с ромските барони в квартал „Столипиново“ – те влизат в контакт с адвокатските кантори и собствениците на дружествата, уговарят сделките и цената, а впоследствие самият Митко получавал символична сума срещу подписа си. Самият той се оказва перфектният кандидат за тръгналите по наклонената плоскост бизнеси – без реален постоянен адрес, без никакви имоти и доходи, без ден трудов стаж и без завършено средно образование.

Два нескопосани опита да се прекрати порочната практика

Фиктивните бизнеси и прехвърлянето на фирми със задължения вкарват НАП и институциите в омагьосан кръг. С новия собственик дружеството обикновено прекратява всякаква дейност, договори и счетоводни услуги. Всеки месец на дружествата, прехвърлени на новите фиктивни собственици, се издават различни актове за установяване на административни нарушения – за неподадени справки и регистри по ЗДДС, за неподадени годишни декларации, за липса на изискани документи. На базата на тези актове Приходната агенция глобява дружествата с десетки хиляди левове, които обаче остават завинаги в графата „несъбираеми вземания”.

Практиката показва, че в голямата си част собствениците, натрупали задълженията, остават извън полезрението на институциите. Промени в тази посока влизат в сила на 4 август 2017 година с изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Измененията засегнаха точно бившите собственици и мажоритарни акционери на дружества, под чието управление са натрупани задълженията.

Според регламента бившите собственици на такива дружества са отговорни с имуществото си при започната проверка или ревизия от страна на НАП, но само ако тя е започнала в срок до 6 месеца от датата на продажбата на фирмата и единствено ако се докажат целенасочени действия, довели до натрупването на задължения. С приетите промени се търси начин да се ограничи възможността на реалните длъжници да избегнат погасяването на задължения или последващата съпричастност към тях.

Проблем обаче ще продължи да е недвусмисленото доказване в съда на преднамереността и недобросъвестността на бившите собственици и причинно-следствената връзка от действията им с настъпилите задължения. Съдебната практика показва, че в повечето случаи, когато се стигне до съд, няма как да бъде юридически доказано кои действия, довели до натрупването на задължения, са били целенасочени и подлежат на санкция и кои са настъпили без умисъл, поради което отговорност не следва да се търси.

С последващите промени в регламента за прехвърляне на предприятия и дружествени дялове, влязъл в сила от 16 февруари 2018 година, бяха направени стъпки в посока на това да бъдат защитени единствено настоящите и бившите работници от изпадане на дружеството в несъстоятелност, което да доведе до невъзможност те да получат дължимите възнаграждения. Държавата все още се опитва да намери ефективен начин да защити своя собствен интерес и да получи дължимото. Дотогава хора като Митко Васков Димитров ще бъдат сред най-крупните бизнесмени и длъжници в България, без дори да знаят точно колко и кои фирми управляват.

Това не е проблема на ББ, който сега ще купува самальоти да ни брани от крадците. А те в неговия двор !

Това само в страни като BG може да се допусне… 😞

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!