fbpx

Мистерията на каменните сфери от Коста Рика

megavselena.bg

Youtube

Сферите на Дикис (The Diquis Spheres) се считат за една от най-големите мистерии в света. Каква е историята на стотиците огромни каменни сфери, случайно открити в Коста Рика.

Сферите на Дикис са открити през 40-те години, по време на земеделски занимания на Обединената плодова компания (United Fruit Company). Намирали се на дъното на река Тираба, също позната като Дикис, близо до градовете  Палмар Сур и Палмар Норте в Коста Рика.

След откриването им те започнали да се разнасят из цялата страна. През 1963 Самуел Лотроп (Samuel Lothrop) броял сферите и се оказало, че те са 186 на брой. Няколкостотин от сферите са пръснати из цялата страна, което означава, че е възможно да са били доста повече.

Сферите на Дикис са направени от коренното население (рибари, ловци и фермери) чрез контролирано чупене, лющене и стъргане. Може да са изработени по всяко едно време през последните 1800 години. Може да се окажат свързани с грънчарските методи от Колониалния период и с тези на някои преколумбийски култури в южната част на Коста Рика. Въпреки че сферите показват някои характеристики на Агуас Буенас (Aguas Buenas, Приятните води), които са процъфтявали в периода 200 г. пр.Хр.–800 сл.Хр., има открити сфери, които датират от 1000 г. сл.Хр.

© arthurmdoweyko.com

© arthurmdoweyko.com

Въпреки че първото голямо проучване на сферите започва още през 50-те години, приложението им остава мистерия. Голям брой сфери са открити подредени в триъгълници, успоредници, прави и извити черти. Четири сфери били открити в ред, който показва магнитния север. На базата на този факт са се появили спекулации, че сферите са част от магнитни компаси или астрономични подредби. Но оригиналната подредба на сферите е напълно разрушена заради постоянното местене.

 

За разлика от каменните топки в Халиско, Мексико, сферите на Дикис са дело на човешка ръка. По-голямата част са направени от гранодиорит –твърдa магмена скала от подножието на Таламанка. Няколко сфери са от кокина – здрав материал, подобен на варовик. Сферите варират изключително много по размери – от няколко сантиметра до над два метра. Някои тежат над 16 тона и всички са почти перфектно кръгли.

Днес сферите на Дикис украсяват офис сгради, болници, училища, музеи и къщите на богатите и властимащите. Две от топките са изложени в САЩ – едната в музея на National Geographic Society във Вашингтон, а другата в Харвардския университет.

 

 

Learning Mind

Такива малки и по-големи сфери видях по пътя за с, Стеврек, Търговищко !!! Обяснявам си го, че са образувани от търкаляща се магма, когато се е образувала планината,,,,

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!