fbpx

Мистериозна турска компания е купила злато за 900 млн. долара от Венецуела

www.capital.bg

Сделките между Турция и Венецуела са прекратени, но не се знае съдбата на златото.
Два месеца след като венецуелският президент Николас Мадуро посещава своя колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, се появява компанията Sardes. Тя започва бизнес с гръм и трясък през януари миналата година, когато внася злато за около 41 млн. долара от Венецуела, което е първата подобна сделка между двете страни от 50 години. В следващия месец обемът му се удвоява, като Sardes купува от Каракас злато за още 100 млн. долара и го доставя отново в Турция. До ноември, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе санкции, които трябваше да блокират операциите на Венецуела със златните ѝ резерви, турската компания е купила злато за 900 млн. долара от южноамериканската страна. Това не е лош резултат за компания с капитал от само 1 млн. долара, пише Bloomberg.

Агенцията отбелязва, че търговията със злато между Турция и Венецуела по линия на Sardes била прекратена, но че „съществуват други възможности за това“. До този момент не е ясно какво е станало със златото, купено от Венецуела и доставено в Турция.

 

Дълго време един от най-ценните партньори на САЩ в региона на Близкия Изток, Турция все повече намира общи интереси с авторитарни държави като Русия, Китай, Иран и Венецуела. Когато лидерът на парламента в Каракас Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела през януари, САЩ и много други западни страни го подкрепиха, докато Турция застана зад Мадуро. Не е ясно какво е довело до подкрепата на Турция за Мадуро извън общото противопоставяне на намесата на САЩ и усилията за сваляне на номинално избрано правителство. Ердоган от своя страна беше изправен пред опит за преврат през 2016 г. Икономическите връзки между двете страни също едва ли са фактор за подобна подкрепа. Венецуела не се нарежда сред 20-те най-големи търговски партньори на Турция, според данни на Bloomberg.

Рафиниране на злато

Това обаче не означава, че Ердоган не може да използва икономиката на Турция, която е най-голямата в Близкия изток с БВП от 850 млрд. долара, за да помогне на нуждаещите се приятели. Докато „златната писта“ на мистериозната компания изглежда закрита през ноември, има и други възможности за това. Говорител на Sardes не е отговорил на молбата на агенцията за коментар.

Ердоган посети Каракас през декември, за да запознае венецуелския лидер с Ахмет Ахлаци, председател на един от най-големите преработватели на злато в Турция. Следващия месец близкият съюзник на Мадуро – Тарек Ел Аисами, посети предприятие за рафиниране на злато на Ахлаци в турски град Корум. Проправителствените медии в Турция съобщиха, че венецуелското злато ще бъде обработено там.

Това обаче не е станало, защото турският предприемач е бил предпазлив заради американските санкции, според човек, получил информация за посещението на Тарек Ел Аисами. Вместо това довериникът на Мадуро е проучил технологията за рафиниране, за да се опита да я приложи във Венецуела, твърди източникът, който не желае да се разкрие поради чувствителността на въпроса.

Посещение от американското финансово министерство

Представител на Ахлаци е бил сред бизнес лидерите, които миналата седмица се срещнаха с Маршал Билингсли, помощник-секретар в Министерството на финансите на САЩ, отговарящ за борбата с финансирането на тероризма. Според участник в срещите, Билингсли прави две такива визите в Турция годишно, и сега е отправил предупреждение към групата да не се занимава с дейности, които определя като „blood gold“ на Ел Аисамми“. Ахлаци не отговорил на обажданията на агенцията, докато синът му Ахмет Метин е казал по телефона, че компанията няма да коментира.

Приоритетът на Билингсли в Турция не е бил кризата във Венецуела, а спазването на санкциите срещу Иран, според двама души, запознати с въпроса. Някои американски служители заявиха, че са загрижени, че може да има връзка между двете, въпреки че досега не са представени доказателства, които да предполагат, че има такава.

Капан за ликвидност

Иран продава на Турция гориво за милиарди долари всяка година, но заради режима на санкции по-голяма част от парите остават в турски банкови сметки именно поради международните ограничения за връщането на средствата в Техеран. В миналото сложните схеми, включващи използването на физическо злато, позволяват на Иран да финансира външната си търговия.

Мехмет Хакан Атилла, бивш директор на международното банкиране в турската държавна банка Turkiye Halk Bankasi AS, беше осъден миналата година от съд в Ню Йорк за участие в такава схема. Турция твърди, че делото се основава на фалшиви доказателства и отрича злоупотребите. Той също така заявява, че не е задължен да спазва едностранни санкции на САЩ, които блокират възможността му да търгува със съседите и други икономически партньори.

Няма официални данни докъде е стигнало венецуелското злато, след като е доставено в Турция, а правителството в Анкара не разкрива местонахождението на благородния метал.

Финансовата помощ на Турция за враговете на САЩ е само един от въпросите, които се отразяват на близки отношения между двете страни. Турция също така заплашва да атакува кюрдските сили в Сирия, които САЩ подкрепят. Турският духовник, който е обвиняван от Анкара за опита за преврат през 2016 г., Фетулла Гюлен, живее в Пенсилвания. А досега САЩ отхвърлят турските опити да го екстрадират.

Политически риск

Напрежението между Вашингтон и Анкара може да се каже, че постоянно от идването на власт на Тръмп. Докато американският президент често показва твърдост срещу колегата си Ердоган – например той каза миналия месец, че всяко действие на Анкара срещу кюрдите в Сирия ще доведе до опустошаване на турската икономика, други американски висши служители използват по-премерен подход.

„Президентът Тръмп изрази интереса си към разширяване на търговските отношения между САЩ и Турция, което е значително по-печеливш път от всичко, което Мадуро може да предложи“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Гарет Маркиз.

Ръководителят на турския офис на американския German Marshall Fund Озгур Унлухисарцикли отбелязва, че Турция няма стратегически интереси във Венецуела. Макар че може да печели от търговията със злато, възвръщаемостта от тази дейност не е вероятно да оправдае допълнителен политически риск, който би могъл да навреди на турската икономика, смята той.

Златно спасение за Мадуро

Инвестиционната компания Noor Capital от Абу Даби съобщи, че на 21 януари е купила 3 тона злато от централната банка на Венецуела. В изявлението на страницата си в Twitter компанията уточни, че покупката е била в съответствие с международните стандарти и закони, действащи към тази дата, и че ще се въздържи от по-нататъшни транзакции, докато ситуацията във Венецуела не се стабилизра. След ескалацията на кризата в южноамериканската страна Reuters съобщи, че Каракас е доставила три тона злато в Обединените арабски емирства на 26 януари и ще продаде още 15 тона на тази държава. Планът на Венецуела бил да продаде на ОАЕ 29 тона от златния си запас до края на февруари, за да осигури валута за вноса на основни стоки.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!