fbpx

Министър Бисер Петков: Над 3000 деца годишно се раждат от деца

Кадър: Нова Тв

Дори и да са приложени мерки, те не са били ефективни, щом се е стигнало до второ раждане. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод случая с малолетната Румяна от Лом, която стана майка за втори път.

През последните години броят на децата, родени от непълнолетни майки остава стабилен – над 3000 деца годишно се раждат от деца. При такива случаи новороденото веднага става дете в риск. Явно средата, в която живее въпросното момиче, трябва да бъде променена. Това е предизвикателството, в тази посока са насочени действията. Публикувана е Национална стратегия за защита на детето, в която се гарантиратна майчиното и детското здраве и подобряване на здравословния начин на живот, заяви Петков.

Първо трябва да се подобри здравната, включително и сексуалната култура на децата. Всяко дете на всеки един етап от своето детство трябва да живее в среда, която го подкрепя. Изграждането на капацитет и в родителите, и в професионалистите, които се грижат за децата, е много важно. Трябва да доближим социалните услуги до хората. Ще има национална карта на социалните услуги, така че те да бъдат по-равномерно разпределени и повече хора да имат достъп до тях, посочи социалният министър.

Министър Петков обясни още, че хората с увреждания, които досега не са получавали месечна добавка, трябва да подадат заявление затова до края на януари. Помощта за останалите автоматично ще се увеличи, считано от 1 януари. Размерът ѝ зависи от процента на увреждане и е от 24 до 198 лв.

Социалният министър каза още, че вече са генерирани около 43 000 от винетките за хора с увреждания. Трябва да бъдат издадени още приблизително 20 000. Декларациите за получаването им могат да се подават и по пощата, както и чрез системата за сигурно електронно връчване.

Ами защо спите бе , защо няма строги закони ,които да се спазват ! Например на малолетни майки детски и помощи да не се плащат до 18г. , а родителите им да носят строга наказателна отговорност и затвор за това че са го допуснали ! Още – след 2-ро дете да не се плащат детски , за да се ограничи безразборното раждане , да си закупят , ако искат общински места и да си построят законни къщи , за да плащат данъци ,ток и вода като всички нас ,защото нали зад граница са българи , ами да живеят като такива тогава ! А ако някой строи незаконно ,кмета на населеното място да я събаря в зародиш , а не като стане гето ! И да работят , работа има и за тези на помощи !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!