fbpx

Милиардер: Задайте си този важен въпрос, преди да вземете кредит

profit.bg

Много от младите хора вече имат натрупани сериозни задължения. Хората между 25 и 34 години, наричани милениали, дължат средните 42 000 долара в САЩ, докато поколението Z (между 16 и 20 г.) вече е с дългове за 4 343 долара.

При положение че специалисти очакват ръст на лихвите по кредитите в следващите години, за голяма част от хората може би ще е по-трудно да изплащат заемите си.

Милиардерът инвеститор Рей Далио, който е основател на най-големия хеджфонд в света Bridgewater Associates, има един съвет за всички, които пристъпват към тегленето на заем.

Той съветва младите хора да анализират, преди да направят тази крачка. „Бъдете много внимателни“, казва той пред CNBC. “Дългът може да бъде както добър, така и лош“.

Когато говорим за заемането на пари, които впоследствие трябва да върнем в по-голям размер – независимо дали кредитна карта, студентски заем или пък потребителски кредит за покупката на нов автомобил, Далио предлага първо да си зададем един много важен въпрос: „Ще ми помогне ли този заем да печеля повече пари в бъдеще“?

Той допълва: „Дългът, който ни носи по-голям паричен поток в бъдеще, е смятан за добър. Например, за повишаване на образованието ни, което пък ще доведе до ръст в заплатата ни, е смятан за добър.“

Друг пример за добър заем е този, който ви принуждава да пестите пари за периода на погасяването му.

Например, месечните вноски по ипотеката ви са точно такъв пример, тъй като след години вие вече ще сте собственик на актив, който ще можете да продадете.

„Заемът с цел потребление е лоша идея“, смята Далио. Ако покупката ви не може да донесе повече пари в бъдеще, това е лош заем, заявява той.

Купувате дрехи или вечеряте в ресторанти, но в края на месеца не можете да си платите дълга по кредитната карта. Имайте предвид, че средните лихви по кредитните карти днес са около 17%, допълва той.

Състоянието на Далио днес се оценява на 18 млрд. долара. Милиардерът основава своя фонд от двустайното си жилище в Ню Йорк през 1975 г.

„Никога не съм имал големи лични задължения. Създадох Bridgewater без да заема и пени. Това, освен спокойствие, ми даде и увереност, че по този начин никога няма да бъда извън играта“, казва още той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!