fbpx

Милиардерите купуват медии

offnews.bg

Снимка: Pixabay

Основателят на Salesforce и милиардер Марк Бениоф наскоро купи сп. Time. Преди това най-богатият човек в света Джеф Безос придоби Washington Post.

Организацията Emerson Collective, която е основана и управлявана от вдовицата на Стив Джобс – Лорийн Пауъл Джобс, пък вече притежава The Atlantic.

„Нито един милиардер няма да закупи The New York Times“, съобщи издателят му A.G. Sulzberger. „Изданието не се продава“, казват още оттам.

A.G. Sulzberger не критикуват решението на останалите издатели: „Всички в New York Times се радваме на тези сделки, но страната ни има нужда от повече журналисти“, допълват издателите на една от големите медии в САЩ.

Washington Post все още е доста по-малко издание от New York Times, същото може да се каже и за друг вестник, който е притежаван от милиардер – The Wall Street Journal (бел. ред. собственост на Рупърт Мърдок).

За да предпази бизнеса си от поглъщане, компанията, притежаваща New York Times – New York Times Company, има издадени два класа на своите акции. Тези от клас А са публични и днес се оценяват на около 4.5 млрд. долара, докато книжата от клас B не са публични, но същевременно отговарят на около 70% от Борда на директорите.

Да, компанията взе заем на стойност 250 млн. долара от милиардера Карлос Слим, но го изплати две години по-късно.

Въпросът, какво би направил New York Times с инвестиция на стойност 1 млрд. долара от някой милиардер явно няма да получи отговор, или поне не към момента. „Ще трябва да изкараме този милиард сами“, отговарят от A.G. Sulzberger.

Стратегията на NY Times е да прави материали, за които хората биха платили. Компанията се ориентира към дигиталния контент още през март 2011 г. и днес има на разположение 3.5 млн. абоната, които заплащат месечна такса.

Това осигурява около 2/3 от приходите на компанията, споделя Марк Томпсън, президент и главен изпълнителен директор на The New York Times Company.

Това, което ни отличава и ни прави специални, е нашата независимост. Не мислим дори и за миг, че промяната в собствеността на изданието ще донесе инвестиции в добра и качествена журналистика, допълват оттам.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

Блиц Новини
Животът на Роси след „Бригада нов дом“

Кадро БТВ Доста коментари се изсипаха по майката с три деца, герой в последния епизод на „Бригада нов дом“. Намериха се хора, които да я критикуват за състоянието на дома й, но масово зрителите бяха възхитени от силата и борбеността на Росица. Това рамо, което жената получи с ремонта на …

USA news
A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days

A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days 44-year-old Maxim Lutii, an influencer and blogger, admitted to the court in Sochi, Russia, that he is guilty of the death of his one-month-old son Cosmos. Maximus Lutius wanted to raise his …

error: Content is protected !!