fbpx

Мика Зайкова: Хората на социална пенсия могат да ядат по 2 филии и половина на ден

Кадър: БНТ

По-висока пенсия за старост от 1 юли – увеличение с почти 6%. С решението на кабинета се повишават и почти всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Увеличават се добавките за чужда помощ и ветераните от войните. Достатъчно ли е това увеличение? Темата в сутрешния блок на БНТ коментираха икономистите Мика Закова и Стоян Панчев.
Мика Зайкова заяви, че ако се отчете инфлацията реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки. Средната пенсия ще се увеличи с около 6 лв. „Това е нищо, защото е под прага на бедност“, заяви Зайкова.

„Какво може да се купи със 132 лв.? Очаква се токът да се повиши с 3.5%, отоплението също. 53% от хората в България според ЕК не се отопляват, защото нямат пари за отопление. Освен това ще се увеличи и водата“, посочи тя.

„Колко този човек може да отдели за храна – да си купи 10 хляба, 10 кофички кисело мляко, кутийка маргарин и евентуално лютеница. Ако говорим за месо – това ще бъде голям празник да си купи наденичка или нещо такова. Смятах, че човек трябва да яде по 2 филийки и половина на ден. Което е такава мизерия, толкова обидно“, заяви Зайкова.

Стоян Панчев допълни, че това е в следствие на състоянието на пенсионната система. Тя е в постоянен дефицит. Около 4 млрд. от разходите за пенсии се доставят от други приходи на хазната. „Ние сме в ситуация, в която на практика ще продължи да бъде така. Няма кой да плаща за пенсионната система“, каза Панчев.

„В момента имаме система, в която сега работещите плащат за сегашните пенсионери. Когато имаме демографската ситуация в България, имаме много по-малко работещи, отколкото пенсионери, съответно няма пари“, посочи Панчев.

„Не ситуация, ние сме с катастрофа бе, момче“, отвърна остро Зайкова.

„На практика фалит на пенсионната система. Въпросът е следният – как може това нещо да бъде поправено в бъдещето. За мен единственият отговор е всеки да спестява сам“, посочи Панчев. „И аз те питам от какво да спестява“, контрира Зайкова.

Това се дава за хора,които нямат и 1 ден работени!!!

Стига с тези пенсионери!Намат пари,а от терасите хвърлят на измамниците хиляди левове .А по селата си имат всякакви животни,пари за месо,мляко,не дават,a Kolko agnetata i ярета продават…Електората на БКП!.

Народът на България, да не е съставен само от електората на БСП?

Не е ,слава богу, ама точно хората с ниски доходи са електорат на БСП. Излиза, че електоратът на ГЕРБ трябва да се грижи за електората на БСП …Нелепица някаква…

живеем като в блокаден ленинград когато хората умираха от глад и студ

Само няколко думи!! Държавата е осигурявала -добрия Лекар,добрия Инженер,добрия……. и полицая и военния,но един получава увеличение-15лв,а някой получават увеличение-300лв.Моля Ви кажете ми кое и защо е справедливо.

Госпожо Зайкова,само при социализма казваха,че ще бъде на всекимо според нуждите и на всеки според възможностите. Това не се случи и никога няма да се случи.
Няма как да се задоволят нуждите на бедните,необразованите,мързеливите,крадливите,наркоманите и несретниците.
По-голяма част от населението си осигурява прехраната.Някой по-добре,други задоволително.
На най-бедните нито една страна в света не е осигурила достоен живот. И няма страна в света която може да го направи. Винаги ще има бедни и богати,но богата държава се създава от богати хора,а не от бедни. Бедните само потребяват. Държавата им осигурява само някаква помощ,но достоен живот не може и не бива да го прави защото тези които плащат данъците ще изглеждат като глупаци.

Ти влизал ли си в обор? Само миризмата ще те унищожи! не прави коментари неподготвен,че ама от умници като теб!

Колко пенсионери има работещи и то с големи пенсии и големи заплати!И какво става:1200 лв.пенсия плюс още 1000 лв.заплата?Е как да има пари за такива екстри като масово работниците се осигуряват на 560лв.и сигурно 80%от тях не получават и това!Те как да живеят ?Когато минималната заплата е два пъти по-ниска от максималната пенсия за какво говорим?А за пенсиите на депутати,евродепутати как ще се плаща?Всъщност защо предлагат хора в предпенсионна възраст за евродепутати?Ясно защо?

абе господине, това не е стадо, тази овца е моя, а другата е твоята, това е един народ, това са живи хора, Вие май си спомняте за селяните при соца, сега хората не могат да си позволят да гледат животни или не видяхте как един млад човек днес се е обесил …..погнуса!!!!

АБЕ ХРИСТОВА ЗАБЛУДЕНА ОВЦО ТИ КАТО СЕ ПЕНСИОНИРАШ ТАКА ЛИ ЩЕ МИСЛИШ

Асен Йорданов ,а сега как е ??? На депутатите
на три месеца по над триста лева , на пенсионера
веднъж годишно по 5 – 10 лв и от времена време
увеличаване на някои заплати с по20-30 лв…
Ами вижте в Гърция какво става.. .
Я си представете , че изведнъж всички сниските
доходи се изнесем в Гърция , какво ще стане ???
И сега Домусчиев реве че не му достигат работници….

Цецко, не си наясно, що е комунизъм и що е социализъм.Комунизъм в България не е имало. Имаше разни разновидности на социализма. При соца девизът бе: “ От всекиму споредвъцожностите, на всекиму според труда“ . Днешните управници, бивши сътрудници и управляващи до ноември1989 год- не им е ясно тази Соц. формулировка и Прилагат Комунистическата, където е казано: “ От всекиму според възможностите, на всекиму според трда“. За пример циганите, дава им се според нуждата, а положения от тях труд, няма го , няма го.

Я пак че нещо май не вдяваш !

15 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!