fbpx

Мика Зайкова: НАП подари на крадци 20 милиарда лева

Интервю на Диана Йонкова, frognews.bg

Ако трябва с едно изречение да характеризирам бюджета за 2020 г., бих казала: дежавю в по-лош вариант. В него има от всичко по малко, но всъщност нещата се влошават. НАП „отписа“ 20 милиарда лева като несъбираеми. Подарихме тези пари на крадци. Не можахме да освободим поне болниците от акциз на горивата, но освободихме американските бази, които не плащат и наем.

Това сподели в анализа си за проблемите с бюджета за следващата година финансовият експерт Мика Зайкова в интервю на Диана Йонкова пред Фрог.

– Г-жо Зайкова какво е Вашето мнение за бюджета за 2020 година? Много анализатори до момента заявиха главно, че в него не се съдържат реформи. Така ли е и какво всъщност означава това?
– Да, така е. Ако трябва с едно изречение да характеризирам бюджета за 2020 г., бих казала дежавю в по-лош вариант, защото в него има от всичко по малко, но всъщност нещата се влошават. Ако започнем от приходната част, първо там те са за заложили едно забавяне и второто, което се вижда, че в тази част е заложено на преките данъци. Това е дълбоко погрешно. Вглеждайки се ще видите, че няма промяна в размера на самия данък. Обаче, това което се събира от корпоративния данък е два пъти по-малко и в нетна стойност от това, което се събира от данъка на дохода на физическите лица. Това означава, че или не върви нещо и бизнесът е затруднен и не формира печалба, или имаме висока стойност на сивата икономика. Може пък бизнесът да спестява част от печалбите, за да увеличи работните заплати, но това последното е малко вероятно. Въпреки това ще е принуден да ги увеличи, защото се увеличават заплатите на хората, които работят в общественият сектор. Твърди се че това ще стане с 10%, но не е така – около 7,3% ще е ръстът на доходите им.

Връщайки се на преките данъци става ясно, че ръстът на приходите от корпоративния данък е само 2,09%. Ръстът, от това което ще събере държавата от населението, т.е. от доходите на хората, е 12,3%.

– Притеснително е това което казвате.

– Притеснително е. При косвените данъци, там където се събира ДДС, ръстът е 8%. Но ако погледнете бюджетите на други държави в ЕС, ще видите, че приноса от преките данъци е близко като ниво до приноса от косвените данъци. При нас е обратно – приноса от косвените е далеч по-голям от преките данъци. Това показва, че за съжаление ние ще разчитаме на изземване печалба от бизнеса.

Ръстът при акцизите е съвсем малък. За да обясня това първо ще отворя една скоба – въпреки, че се твърди, че нищо не е променено, измененията, които бяха направени в данъчните закони в преходни и заключителни разпоредби са свързани с корпоративния данък. Причината е проста – там има промени, свързани с шест директиви на ЕС. Да не говорим за всички промени, но е важно да обърна внимание, че например болниците ще плащат акциз за купуване на горива, макар че са институции с определена специфика. Освободени са акциз всички доставки за въоръжените сили, които идват от НАТО, също така са освободени от акциз за горивата, които ще получават американските бази в България.

Продължението четете ТУК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!