fbpx

Меркел се отказва от политиката?

Investor.bg

Канцлерът ще се откаже от номинацията за председател на Християндемократическия съюз през декември
Председателят на германския Християндемократически съюз (ХДС) Ангела Меркел се отказва от повторна кандидатура за лидерската позиция по време на вътрешнопартийните избори през декември. За това предават германски медии, позовавайки се на източници от партията.

По този начин германският канцлер реагира на резултатите от изборите в двете германски провинции Хесен и Бавария, както и на спадащото доверие към нея в проучванията.

Меркел е обявила отказа си от надпреварата в рамките на заседание на партийните лидери. Тя е председател на партията от 2000 г. насам. По същество отказът ѝ от кандидатурата може да се тълкува и като излизане от активната политическа дейност, коментират анализатори.

Винаги досега Меркел е подчертавала, че за нея лидерството на партията и канцлерството са тясно свързани. Въпреки това обаче членове на партията твърдят, че тя е изявила желание да остане на канцлерската позиция до изтичането на мандата ѝ.

По-рано през деня по-малкият коалиционен партньор в германската управляваща коалиция – Социалдемократическата партия (ГСДП), постави ултиматум на консерваторите до следващата година да изпълнят повече политически ангажименти, заплашвайки в противен случай да напусне управлението. Социалдемократите отправиха заканата си след вчерашните избори в провинция Хесен, където и социалдемократите, и консерваторите отчетоха по-лошо представяне, съобщава агенция Ройтерс.

Партията на канцлера Християндемократически съюз (ХДС) завърши на първо място, но с резултат от едва 27,2% по предварителни данни на телевизия ZDF. Това е значителен спад от резултата й на предходния вот през 2013 г., когато спечели 38,3%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Сладкарката Стефани се изложи с бъркани яйца

Кадри Нова ТВ Настана радост сред феновете на Хелс китчън след изгонването на Стефани. На всички им бяха в повече скандалите, които провокираше в общежитието с кого ли не. На сбогуване се скара и с Димитър, който опита да защити любимата си Симона от нападките й. До това шеф Ангелов …

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

error: Content is protected !!