fbpx

Мента – полезната билка през лятото

Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия.

Ако сами ще берете мента, трябва да знаете, че най-подходящото време е през юли и август, в началото на цъфтежа им.

Ментата е сред най- ползваните лечебни растения в света и т. наречените многотонажни билки

Ментата е многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище, от което се образуват разклонени стъбла с височина до 1 m. Листата са тъмно- зелени с малки власинки, а цветовете са дребни червено-виолетови.  Тя е широко разпространена в Индия, Китай, Европа и Австралия. В България ментата се култивира като маслодайно растение главно в районите на Казанлък, Карлово и Плов- див. Листата ̀и съдържат 1–3% етерични масла със следния състав: 50% ментол, 4–11% естери на ментола, ментон, пиперитон, лимонен и други терпени. Билката съдържа още и някои свободни киселини – оцетна, изовалерианова, розмаринова, някои фенолни киселини, като кафеена, и хлороге- нова и до 12% танини.

Действие

Листата, етеричното масло и ментолът възбуждат секреторната функция на стомаха и червата и секрецията на жлъчката, с което стимулират апетита. Едновременно с това действуват болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично.

  • храносмилателни разстройства с болки;
  • гадене;
  • повръщане и смущения в храносмилането;
  • при жълтеница и камъни в жлъчния мехур;
  • гастрит;
  • цистит;

Лечебно дейсвие

В медицината се използва както самото масло, така и чистият ментол за изработване на редица лекарства и профилактични препарати. Ментолът причинява при допир с нервните окончания усещане на хлад, действа обезболяващо, съдоразширяващо, дразни слузестата обвивка на червата и стомаха и предизвиква усилена перисталтика.

Доказано е, че той има и антисептично действие. Ментолът влиза в състава на редица препарати за лечение на сърдечно-съдови заболявания (валидол), противомигренни препарати, капки за нос, инхалационни смеси и др. Значителна част от ментовото масло се използва за ароматизиране на пасти за зъби, а добавено в малки количества към парфюмни композиции, то повишава техния освежителен ефект. Голямо приложение намират сухите ментови листа при приготвянето на чайове с тонизиращо действие върху нервната система, като средство за подобряване на храносмилането, при спазми в стомаха и др

Ментовото масло

притежава антибактериална активност срещу E. coli, Staphylococcus aureus, S. pyrogenes, B. subtilis, Proteus vilgaris и умерена противогъбна активност срещу Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Asp. niger, Fusarium sp.63 Ментолът, тимолът и метилсалицилатът, които се съдържат в маслото, предизвикват понижение в кръвното налягне, поради вазодилататорния си ефект.

Проведени са изследвания с пресов сок и чай от мента, с цел проследяване на нивата на холес- терола (HDL, LDL) и триглицеридите в кръвта на плъхове, като в края на изследването е установен, ясно изразен хиполипидемичен ефект.10 Азуленът, открит в ментовото масло, както и алкохолни екстракти от мента, е с доказан противовъзпа- лителен ефект при някои опитни животни.63 Мен- товото масло в малки дози повишава апетита, премахва спазмите при колики в стомаха, черва- та и жлъчните пътища, възбужда екскрецията на черния дроб и панкреаса.

Мента, глог и валериан.

Комбинираният прием на валериана, глог и мента има широко установена практика у нас, с доказан ефект при нарушения в дейността на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи, а и като профилактика.

Екстрактите от Мента, Глог и Валериана оказват благотворно влияние върху сърдечно-съдовата система, вътрешното равновесие и усещането за спокойствие.
Допринасят за успокоение на нервната система, благоприятно повлияват сърдечния ритъм, психическото напрежение и психическата умора. Притежават така наречения уравновесяващ ефект.

Приложение:
Препоръчва се като хранителна добавка за благоприятно повлияване на сърдечно-съдовата система, кръвното налягане, физическото и психическо състояние на организма.

 

На таблетки

Съдейства за стимулиране на паметта при всички възрасти. Допринася за подобряване на вниманието, концентрацията, възприятията при учебната дейност. Освежава мисълта при умствена преумора. Спомага за намаляване на чувството за страх, безпокойство, депресия и агресивност. Помага за адаптация към стреса от емоционален характер и от заобикалящата ни среда. С благоприятен ефект върху дейността на мозъка при амнезия, проблеми с говора и възприятията, умствена изостаналост, състояния на хиперкинеза, енуреза, асоциално и агресивно поведение, раздразнителност, страхова невроза, депресия, липса на комуникативност, намалява риска от епилептични припадъци и тяхната честота.

На каппки ( тинктура)

Тинктура мента има изключително приятно  и освежаващо действие. Тя се използва като съставка в напитки или като подправка към екзотични ястия. Може да бъде консумирана при проблеми със стомаха, проблеми с жлъчката, диария, газове, повръщан.

Показания: За облекчаване на някои симтоми от страна на храносмилателната система като
стомашно-чревни и жлъчни коликообразни болки и метеоризъм.

Начин на употреба: Ако не е предписано друто се приемат по 20 капки от настойката от лютива мента в чаена лъжичка или на бучка захар, 2-3 пъти дневно. Деца над 6 години може да приемат такъв брой капки, който е равен на годините им.

Ментолът

Ментолът прави тази билка така свежа и ароматна, а извличането на етеричните масла става посредством парна дестилация. Най-подходящото време за бране на мента е през юли и август, когато растението цъфти, а изсушаването става на сянка или в специални сушилни.

Топлият чай от мента възстановява и стабилизира организма през студения есенно-зимен период, а през топлите дни студените ментови напитки действат освежаващо и ободряващо.

Чаят от мента, неподсладен, има и противовъзпалителнодействие, както  е подходящ и за превенция на жлъчните пътища. Маслото от мента регулира храносмилането и помага срещу метеоризъм.

Цена

Изкупната цена на ментата в България е между 2.50 – 4.00 лева, а за европейския пазар до 2.40 евро/кг, като цената за стрък може да достигне до 50 цента. В аптечната мрежа десет мл от свежо ухаещото масло се предлагат в интервала между 3-5 лв.

При пясък и камъни в жлъчния мехур

Прави се запарка от 2 чаени лъжички  сушени листа от мента и ¼ л. вряща вода. Запарката се изпива на глътки за 1 ден, без да се подслажда.

Рецепти, ползи и лечебни свойства. При  гастрит:

Вземат  се  по  2  чаени  лъжички  листа  от  мента  и  маточина  и  3 чаени лъжички цветове от лайка. Варят се 2÷3 минути в 2 и ½ чаени чаши вода, след  което  се  оставят  да  киснат  половин  час. Течността  се  прецежда и  от нея  се  пият  по  2  винени  чаши  3  пъти  на  ден  преди  ядене.  Отварата  се  приема  леко  затоплена.

При цистит

Вземат се 20 гр. ситно надробени стръкове от мента, заливат се е  1,5 л. кипяща вода, варят се 5÷10 минути, след което се оставят да изстинат. Отва‐ рата се прецежда и от нея се пие по 1 чаена чаша 3 пъти дневно в продължение на  1 месец.

Болки в стомаха

Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата); успокоява спазмите в храносмилателните пътища и възвръща апетита; има противовъзпалително и жлъчегонно въздействие. Подходяща е за лечение на жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, хроничен панкреатит, разстройство.

За устата

Тъй като ментовото масло е доказано антибактериално, антимикробно и антисептично средство, то може да помогне за убиване на много от вредните микроорганизми в устата ни, които допринасят за кариес. Освен това, една от основните активни съставки в маслото от мента, ментол, е показана, че лекува лош дъх. За създаване на вода за уста с използване на масло от мента, разбъркайте 3 или 4 капки в малко количество пречистена вода и жабурете разтвора в устата си в продължение на 30 до 60 секунди. За още по-добри резултати, помислете за добавяне на една чаена лъжичка сода за хляб; това ще засили нейните избелващи свойства.

Антибактериален ефект

Екстрактът от мента притежава общ антибактериален ефект и затова той често е включван в състава на продукти за устна хигиена – пасти за зъби, вода за уста, дезинфекциращи таблетки за смучене. Всекидневното използване на ментов продукт възпрепятства развитието на бактерии в устата, намалява възпалението на венците, премахва неприятния дъх.

При ревматизъм

Ваните с мента се препоръчват при ревматизъм. Около 200 гр. изсушена мента се разтваря в 3 л гореща вода и се добавя във ваната. За да има ефект, престоят в нея трябва да е поне 15-20 минути.

За жлъчка

Чаят от мента стимулира секрецията на жлъчка (в комбинация с корени от глухарче се препоръчва при захарен диабет) и подпомага усвояването на мазната храна.

При високо кръвно

Ментата нормализира сърдечния ритъм, помага при тахикардия, стенокардия и аритмия. При високо кръвно народната медицина препоръчва настойка от мента, валериана и лайка.

При мигрени

Инхалациите с масло от мента помагат при мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение . Наложени с компреси от мента се лекуват ухапвания от насекоми, кожни възпаления, циреи.

Против лош дъх

Листа от мента се накисват в червено вино (съотношение 1 към 10) и така престояват10 дена. Получената смес се използва за жабурене за стягане на венците или против лош дъх. Дозата е две супени лъжици след ядене.

Ментолово масло за коса

Има няколко причини, поради които ментовото масло е често срещано в търговски шампоани и балсами. То притежава значителни регенеративни и стимулиращи ефекти, които могат да облекчат раздразнение на скалпа, насърчават растежа на косата и подмладяват съществуващата коса. То също така създава усещане за охлаждане на кожата на главата, което кара цялата глава да се чувства освежена и ободрена. Ето една проста рецепта за естествен шампоан, която можете да пробвате: Добавете 10 капки ментово масло, 3 супени лъжици зехтин, 10 супени лъжици сода за хляб и 160 мл гел от алое вера към 200 мл пречистена вода. Този шампоан, който може да се съхранява в бутилка за бъдеща употреба, е далеч по-подхранващ от търговските шампоани и е без химикали, които лишават косата от нейните естествени масла.

Масло за кожата

Маслото от мента е фантастичен избор за лица, които искат по-здрав и по-младежки вид на кожата. То е известно стягащо, което може да предотврати запушване на порите (маслото от мента е много ефективен природен лек за акне). Неговите високи концентрации на ментол помагат за охлаждане на кожата и озаряват тъмните петна. То също така помага за почистване на лицето от натрупани отпадъци. Докато разтвор, направен от ментово масло и вода е напълно достатъчен за локално приложение, добавянето на други полезни за кожата съставки към него, като ябълков оцет и алое вера гел, ще увеличат силата му.

 

bilkabg.com

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

error: Content is protected !!