fbpx

Медитирайте на 50 г., за да имате мозък на 25 г.

profit.bg

Американската писателка Мелани Кертин споделя какво е установила, след като се запознава с изследвания за въздействието на медитацията върху работата на мозъка.

Невробиологът Сара Лазар е започнала да изучава медитацията съвсем случайно. Тя се подготвяла за Бостънския маратон и лекувала травма от тренировките, а терапевтът й я посъветвал да прави упражнения за разтягане. Така Лазар започва да се занимава с йога.

С времето се поинтересувала от научна литература за мета осъзната медитация. Така Лазар открива постоянно нарастващото изобилие от доказателства, че медитацията избавя човека от стреса, депресията и тревожността, бори се с болката и безсъницата. Освен това подобрява качеството на живот.

В своето първо изследване невробиологът изучава продължителността на медитацията (опит от 7 до 9 години) върху контролна група. Резултатите показали, че хората, които сериозно практикуват медитация, имат повишено ниво на сивото вещество в някои области на мозъка, включително слухова и сензорна кора, а също така в островния дял.

И това не е лишено от смисъл, тъй като осъзнатата медитация ни кара да забавим темпото и да се съсредоточим върху настоящия момент, включително телесните си усещания – например дишане.

Впоследствие е установено, че практикуващите медитация имат повече сиво вещество в участък от мозъка, свързан с вземането на решения и паметта, т.е. във фронталния лоб.

В хода на изследвания е доказано, че 50-годишните участници в изследването, занимаващи се с медитация, имат същото количество сиво вещество, което и хората на 25 години.

Лазар, заедно с екип от учени, решили да се убедят, че причината е в редовното практикуване на медитация. Поради това провеждат второ изследване. Сред участниците имало хора без опит в медитацията и такива с 8-месечна практика.

Какво показали резултатите?

Дори 8 седмици медитация променят мозъка на хората в положителна посока. Появяват се уплътнения в някои части на мозъка, включително левия хипоталамус (свързан с обучението, паметта и емоционалната регулация), темпо-париеталния възел (отговарящ за емпатията и зрението) и част от мозъчния ствол, която отговаря за генерирането на невромедиатори.

Мозъците на новаците демонстрирали също така понижаване на нивото на стреса.

Колко дълго трябва да медитирате, за да постигнете резултат?

В рамките на изследването на участниците е казано да медитират по 40 минути дневно, но средно те успявали да отделят по 27 минути. Позитивен резултат бил засечен и при 15-20 минути дневно.

Оказва се, че медитацията може да ви дари с мозък на 25-годишен човек. Жалко, че не можете да получите и по-младо тяло.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!