fbpx

„Медиапул“: Певицата Лилана ще прибира тол такси

От Пътната агенция и Тол управлението не казват каква е комисионната

Досега единственият доставчик на услугата беше Интелигентни Трафик Системи ЕАД.

Позабравената певица Лилана, чието име е Лиляна Деянова ще прибира тол такси, научи ABCnews.bg. Тя стои зад компанията „Телетол“ АД, която е подписала договор с Агенция „Пътна инфраструктура“.

Компанията „Телетол“ АД, която е собственост на кипърска офшорка и стартъп, стана втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси, пише Mediapool.

Досега единственият доставчик на услугата беше „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД.

Договорът между Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество „Телетол“ е подписан на 14 май, съобщиха от Националното тол управление.

Новината дойде в деня, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за автомобилите над 3.5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации.

Договорът с „Телетол“

В 10-дневен срок от подписване на договора, „Телетол“ трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено в съобщението.

Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила.

Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

От Пътната агенция и Тол управлението не казват каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира „Интелигентни Трафик Системи“. Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. годишно.

Кой стои зад „Телетол“?

„Телетол“ АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. Предметът му на дейност е разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура и т.н.

Акционери в дружеството са „Нованор“ (70%)и „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД (30%).

„Нованор“ е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда „Илевън“. Софтуерната компания развива и представя на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, така и за държавния и общински сектор.

Собственици на компанията са Лиляна Деянова и Мартин Димитров. Двамата бяха ангажирани и с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата. Реализирали са и пътни проекти в американския щат Мичиган, в който отново чрез мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други проекти в САЩ.

Лиляна Деянова е председател на съвета на директорите на „Телетол“ АД, а Мартин Димитров представлява дружеството, според Търговския регистър.

По-интересен е миноритарния акционер в „Телетол“ – „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД. Не е ясно кой стои зад това дружество.

„“Инфосистемс интернешънъл“ е собственост на „Информикс груп“, зад която пък стои кипърската офшорка „МГ Октагон инвестмънтс“. Тя е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Например, доскоро бяха в консорциум свързан с ремонта на пътища в София, в друг за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS.

Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от управляващата партия ГЕРБ. Те недоумяват как при наличието на закон срещу офшорките, компанията продължава да печели поръчки и то с еврофинансиране.

В дружеството „Телетол“, „Инфосистемс интернешънъл“ се представлява от Калоян Бойков Крумов.

От Божков знам, че се дъни в дупето

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!