fbpx

Мая Манолова ще стартира кампания за отпадане на таксите в детските градини

Кампания за отпадане на таксите в детските градини ще стартира знаково омбудсманът Мая Манолова на 1 юни – Ден на детето. Това обяви тя по време на полско-българската научна конференция „Права на детето в исторически и съвременен контекст“, която се състоя днес в Софийския университет, съобщава БНТ.

„Започваме кампания срещу таксите в детските градини. Макар да има законов текст, който да казва, че предучилищното обучение е задължително, особено за 5 и 6-годишните и съответно е безплатно, има множество общински съвети в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват препятствие пред много български деца да посещават забавачки“, коментира Мая Манолова.

Тя се позова на статистика, според която децата, които са ходили в детска градина и са били обхванати от системата на предучилищното образование, много по-трудно отпадат от училище.

„Ако приемем, че отпадането на децата от училище е един от основните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безплатни форми на предучилищно образование“, категорична бе омбудсманът.

В рамките на дискусията, в която участва и полският й колега Марек Михалак, Манолова изтъкна активностите на институцията в областта за защита на детските права и приоритетите й в тази сфера.

„Продължаваме с кампанията за защита на децата сираци. Има български деца, които са само с един родител или изобщо без родители, които не са подкрепени от българската държава, заради проблеми със законодателството, включително не получават стипендии след VIII клас, заради други неразумни текстове в подзаконовата нормативна база. Така че, това е другият проблем, който е на нашето внимание“, посочи Мая Манолова.

Акцент в работата на омбудсмана са и промените в Закона за висшето образование, така че връзката между ВУЗ-овете и специализираните средни училища у нас да бъде законово регламентирана в интерес и на ВУЗ-овете, и на иновативните техникуми. За пример тя даде Технологичното училище Електронни системи към Техническия университет в София, което беше пред закриване, но след намесата на Манолова училището беше спасено.

Общественият защитник съобщи още, че започва работа по изготвянето на първия доклад за правата на детето, който ще бъде внесен в Народното събрание в края на тази година.

По-късно през деня Манолова прие в институцията своя полски колега Марек Михалак, с когото обмениха добри практики в сферата за защита правата на децата.

Поздравления, Г- Жо Манолова, за всичко, което правите в подкрепа на българските граждани.
Веднъж да бъде избран точният човек за точното място. Заслужено заемате тази длъжност, за разлика от много други. Говорят много, а дела не виждаме , които да са в интерес на народа ни.
Де да имаше поне още сто човека като Вас в парламента. ..Може би животът в България щеше да се стече по друг начин, по-добър за хората и нямаше да има толкова много български емигранти по света.
Желая Ви много здраве и много успехи във всяко начинание!
Хората Ви се възхищават и Ви обичат, защото Вие им давате много надежда за промяна.

Радвам се за решението Ви Госпожо Манолова! Трябва да има облекчение за младите семейства, възхищавам ви се!

Gs Manolova vsi4ko koeto pravite e prekrasno radvam se .no iskam da popitam zasto darjavata otnema pravata i otnema decata na bolni roditeli a neim pomaga zada se radvat i otglejdat decata si ,a gi obri4a na oste po golqma maka i tersania

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!