fbpx

Мая Манолова с нова кауза: Заплащането на нощният труд в България е унизително

Мая Манолова, Фейсбук

Преди няколко месеца президентът на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ г-н Димитър Манолов ме попита дали ще подкрепя каузата му срещу лошото заплащане на нощния труд, обличайки тениска с надпис „Нощният труд ни убива“. Още тогава му обещах, че ще го направя и днес – на десетия юбилеен конгрес и 30-годишнината от създаването на КТ „Подкрепа“, повторих обещанието си, като лично му подарих тениска с надпис „Зле платеният нощен труд убива“ по повод рождения ден на конфедерацията.
В момента работещите през нощта получават унизителното заплащане от 0.25 ст. на час. Каузата на синдиката е за неговото увеличение – 2.80 лв. на час или 0.5% на сто от минималната часова ставка за положен труд.
Убедена съм, че общите ни усилия ще доведат до справедлив край за трудещите се граждани, защото партньорството между институцията на омбудсмана и КТ „Подкрепа“ е доказано във времето с битките, които сме стартирали рамо до рамо, а някои от тях и спечелили.
И това не са кухи, любезни думи, а факти. Институцията на омбудсмана получи подкрепата на синдиката и заедно с КНСБ започна кампания срещу „модерното робство“ и некоректните работодатели, която завърши успешно. След влизането на законодателни промени през април м.г., за 10 месеца са изплатени 7 550 000 лева и над 4 000 души са получили парите си от Фонда за гарантиране на вземания на работници и служители при фалирали предприятия. А над 100 некоректни работодатели доброволно са изплатили дължимото на работниците си.
Мога да давам още редица примери за доброто ни партньорство, мога да дам и примери, в които сме били на различни позиции –в случая с реформата в политиките за хората с увреждания. По-важното обаче е, че и когато сме имали противоречия, те никога не са били в ущърб на човешката личност, нейното достойнство и права.
Затова съм сигурна, че ще застанем заедно, на общи позиции и в дискусията по промените в кодекса на труда, предложени от социалното министерство. С общото разбиране, че текстът от Конституцията, който определя България като социална държава, не е просто декларативно обещание. Че гарантираните социални права са един от фундаментите на правовата държава и трябва да бъдат защитавани приоритетно. Това означава, че интересите на работниците трябва да бъдат поставени наравно и дори над интересите на работодателите. Че държавата трябва да ги защитава с целия си ресурс, защото социалната държава освен всичко друго означава защита на слабите срещу силните икономически.
Отправих поздравления и по случай рождения ден на почетния президент на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Авторитетът, който притежава, заедно с подкрепата му, ще бъдат решаващи за успеха на каузата.

 

Във всяка манджа миродия!Празни удари в пространството и никакви резултати!

Много си умен,ама си анонимен,ходи у мерудия ти

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

Блиц Новини
Синдикатите: Риск от бедност грози над 30% от българите

Кадри Нова ТВ Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30% в България. Голяма част от тях не могат да отопляват жилищата си пълноценно – избират дали да живеят на топло, или да се хранят нормално. Това коментира в новините на Нова ТВ главният икономист на КНСБ …

Блиц Новини
Побутването на Мария в Капките започна да дразни зрителите

Кадри Нова ТВ Големият победител в снощния лайв на „Като две капки вода“ е ясен на всички. Актрисата Елена Атанасова наистина даде всичко от себе си и грабна първото място. Тя имаше доста трудна задача да смени“ пола си, за да се превъплъти в образа на германската хеви метъл легенда …

error: Content is protected !!