fbpx

Мая Манолова: Проблемите на българските граждани растат, стават все повече! Ето защо хората търсят най-често омбудсмана

Проблемите на българските граждани растат, стават все повече. Те имат нужда от институция, която да стои зад гърба им, да ги подкрепя и не просто да ги утешава, а да решава техните проблеми. Това показва анализът в Годишния доклад на институцията на омбудсмана на постъпилите за 2018 г. жалби, който днес внесохме в Народното събрание, написа във Фейсбук омбудсмана Мая Манолова. Ето какво още сподели тя:

„Те са близо 13 000, като най-голям е броят на сигналите срещу монополни дружества – ВиК, топлофикации, мобилни оператори, банки, колекторски фирми, бързи кредити. На второ място са жалбите срещу засегнати социални и трудови права, а на трето – правото на собственост и екологичните проблеми.
Една от най-големите победи, които успяхме да извоюваме, е тази за която се борихме заедно с майките на деца с увреждания – приемането на Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания.
Успешна е и кампанията, която проведохме срещу „модерното робство“. Въпреки желанието да се омаловажат и принизят усилията, които положихме за промени в Кодекса на труда и в Закона за гарантиране на вземания, фактите са налице. През миналата година над 5 000 работници са получили своите неплатени от некоректни работодатели заплати в размер на 8 млн. лв. Това, в сравнение с предната година, е 10 пъти повече – 800 000 срещу 8 млн. лв. дължими суми на работници.
Близо година продължи и инициативата, която институцията на омбудсмана, заедно със Златина Хаджипанайотова, вдовица, майка на три деца, поде в защита правата на децата без един или двамата си родители. В крайна сметка и тя завърши успешно. Променихме нормативната база по отношение на подкрепата на децата сираци, така че да отпадне подоходният критерий и всички те да получават финансова помощ.
Институцията успя да върне и стария ред за ранно пенсиониране на миньорите – социална придобивка, която несправедливо им бъде отнета.
През последните две години в институцията наблюдаваме и нарастване на жалбите срещу застрояване на зелени площи и изграждане на небостъргачи. С екипа ми сме работили по 4 жалби на граждани и граждански комитети – срещу изграждането на 34-етажния „Златен век“, 52-метровата сграда в кв. „Витоша“, 55-егтажния небостъргач „Парадайз“ и 43-етажната сграда върху зелена помощ в кв. „Стрелбище“.
Заради повишения интерес по казуса със „Златен век“, раздадохме на журналистите в парламента всички писма и инициирани проверки от институцията на омбудсмана за законосъобразността и съответствието с устройствените планове на София и екологичното законодателство за конкретния случай. Доказах, че институцията на омбудсмана си е свършила работата, тъй като се появиха спекулации, че нито една от институциите в България не го е направила.
Днес в пленарна зала бе приет на първо четене и законопроектът, внесен от омбудсмана, по настояване на граждани, за ограничаване на свръхправомощията на банките. Ще продължа да следя процеса, тъй като са се появили втори варианти на предложенията ни, които ще обезмислят както свършеното от екипа ми досега, така и промяната в законодателството, която да защити българските граждани.
В момента, в който приключи инициативата срещу свръхпривилегиите на банките и монополите, ще задвижим Закона за частния фалит. Той стои на бюрото ми почти готов.“

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!