fbpx

Мая Манолова: Очевидно страхът от мен е голям, черната кампания започна

„Сблъсках се с този парадокс още първите си дни, след като встъпих в длъжност като омбудсман. Тогава – предвид на многобройните жалби от граждани в началото на отоплителния сезон – 2015-2016-а се сблъсках със ситуация, при която граждани бяха съдени за минимални суми – за стотинки, за левчета, за 5-10-20 лева. Суми, които те биха си платили, стига да бяха уведомени затова, че ги дължат. И върху тези суми се начисляваха огромни разноски – съдебни такси, експертизи, такси на частни съдебни изпълнители. Но сред всички тези съдебни такси особено се откроява един вид такса – това е таксата юрисконсулт на „Топлофикация“, която в различните случаи стигаше до 950 лева“. Това обяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3 националният омбудсман Мая Манолова по повод делата, които води срещу „Топлофикация София“ и конкретно за юрисконслутските такси, чрез които дейността на дружеството започва да наподобява юридически бизнес.

„Например, имало е случаи, при които за дълг от 15,48 лева, който има лихва от 1,09 лева, юрисконсултите искат 300 лева по заповедното производство, а ако гражданинът възрази, искат още 300 лева в исковото и след това в изпълнителното още 350 лева. В крайна сметка сумата набъбва от 15 до 950 лева. Масовият случай е този, при който гражданите изобщо не разбират, че са съдени за тези 15 лева. Веднъж имат 300 лева и после още 350 при ЧСИ, плюс всички останали съдебни такси“, поясни Манолова.

Тя коментира и дали тези суми всъщност се отразяват на останалите потребители.

„След като осъзнах, че „Топлофикация“ води дела само за да прибере от тях юрисконсулстски възнаграждения за своите юристи, поисках съответните справки от Софийски районен съд. И се оказа наистина, че за 2015-а „Топлофикация“ е завела 21 хиляди дела. Има 7000-8000 дела при частни съдебни изпълнители, т.е. 30 хиляди дела – минимално по 300 лева юрисконсулстско възнаграждение, което прави една сума от 9 милиона лева. Осъзнах, че всъщност делата се водят единствено и само клиентите да бъдат натоварени с допълнителни разноски, които да влязат в касата на „Топлофикация“. И започнах, отначало с добро, с опити да убедя изпълнителния директор на „Топлофикация“, след това Столичния общински съвет (СОС), неговия председател, шефовете на различните комисии в СОС, защото да припомня, Столична община е принципала на „Топлофикация“, да ги убедя с добро, че не трябва да съдят граждани за стотинки, без да са ги уведомили и не трябва да им начисляват юрисконсултски възнаграждения върху сумите за парно.

С добро не стана, проведохме множество разговори, подадох жалба в Конституционния съд, писах във Върховния касационен съд да искам тълкувателно решение, накрая внесох законодателно предложение и убедих депутатите от правната комисия да намалят тези юрисконсултски възнаграждения и те ги намалиха шест пъти. Но проблемът остана – едно от средствата, които се опитах да използвам тогава бе по Закона за достъп до обществена информация да получа информация от дружеството колко лева са поискали във вид на юрисконсултски възнаграждения служителите на „Топлофикация“ от столичани. И сагата със съдебното дело започна така“, разказа омбудсманът.

„Те отказаха да ми отговорят, три години ние се разкарвахме по съдилищата, спечелихме на две инстанции и в резултат на съдебните решения онзи ден шефът на „Топлофикация“ ми предостави исканата информация. Която разкри още по-фрапантни факти.

Първо в това, което се убедих от отговорите на изпълнителния директор е, че „Топлофикация“ не знае точно колко дела е завела през 2015-, вероятно и през следващите години. Колко юрисконсултски възнаграждения е поискала, колко са ѝ присъдени и колко са събрани. Казвам го, защото данните, които ми предостави изп. директор се разминават с други данни, които се намират в официални документи, издадени от самата „Топлофикация“. Например размерът на присъдените юрисконсултски възнаграждения. Според отговора на изп. директор за 2015-а са присъдени в размер на 4 милиона 232 хиляди лева. Но според доклада на „Топлофикация“ за 2015- и годишния счетоводен отчет за 2015-а, заверени от одитор, присъдените суми са 6 милиона 115 хиляди лева. Мисля, че тези 2 милиона не са някаква пренебрежимо малка цифра, която просто да бъде махната с ръка“, заяви Манолова.

Откъде обаче идва разликата от 2 милиона лева – от некадърност или от присвояване.

„Не мога да правя подобни твърдения. Единственото, което твърдя е, че очевидно има разминаване в информацията в абсолютно официални документи и явно ръководството не знае или не иска да даде информация за присъдените и събраните суми от юрисконсултски възнаграждения. По мои сметки, тъй като през 2015-а са заведени близо 30 хиляди дела, присъдените възнаграждения са минимум 9 милиона лева. Но поне по единия от документите, изходящи от „Топлофикация“ става въпрос за 6 милиона.

Още по-интересно е какво се случва през следващите години. През 2016-а присъдените суми от юрисконсултски възнаграждения са 10 милиона 224 хиляди, а през 2017-а са 10 милиона 844 хиляди“, заяви Манолова.

„Става дума за огромни суми, които се претендират от столичани, които не са за парно, не са за топла вода, не са даже за сградна инсталация. Това са паразитни разноски, които се начисляват върху сумите на столичани. Освен това не всички от тези хора са такива, които нямат възможност или нямат желание да си платят. Според Вас дали гражданинът, който е дължал 15,48 лева не би си платил тази сума, вместо да бъде натоварен после първо с 300 лева, после с още 350 лева и после евентуално с още 300, плюс евентуално и две експертизи и за по 150 лева и разходите за ЧСИ. И дългът от 15 лева реално може да нарасне до 1015 или 2015 лева. Дали гражданинът не би събрал 15 лева или би отишъл на съдебна процедура, която да го доведе до минус 2000 лева“, попита риторично обмбудсманът.

„На фона на тези огромни приходи от юрисконсултски възнаграждения и предвид факта, че в правна дирекция на „Топлофикация“ през 2015-а са работили 67 души, на фона на това „Топлофикация“ наема външни адвокатски кантори, на които плаща хонорари, за да ги представлява по делата. Те имат 67 души в правна дирекция, а наемат адвокатски кантори. Тези адвокатски кантори, видно е от отговора, са получили 2 милиона 250 хиляди лева през 2015 г., забележете, за явяването по 7 дела“, обяви Манолова.

„А заплатите на тези служители в правна дирекция са в размер на близо 800 хиляди лева, тази информация я черпя не от отговора на изпълнителния директор, а от една проверка, одитен доклад на Държавна финансова инспекция, в който става ясно, че имат 67 души. Иначе от отговора на изпълнителния директор се разбира, че те имат само 19 юрисконсулти“, поясни омбудсманът, като показа и за какво точно се вземат по 300 лева, а именно попълването на заявление от 2 страници, което може да се попълва и от не юрист.

Тя говори и за други две борби, които поведе – тези срещу колекторските фирми и банките.

„Проблемът с липсата на баланс на правата и гражданите като потребители и на всички тези монополисти, топлофикации, енергоразпределителни дружества, ВиК-та, мобилни оператори, колекторски фирми, бързи кредити, банки – дисбалансът в техните отношения е отдавна в законодателството и е сто процента в интерес на икономическите силните. Факт е, че всеки един от тези субекти може да се снабди със заповед за незабавно изпълнение и да започне да събира своите вземания по облекчена съдебна процедура, която се изразява в попълването на само един документ.

При банките е още по-облекчено, защото те само по извлечения от сметки, те могат да претендират за суми от своите клиенти. Проблемът тук е, че когато става дума за потребителски взаимоотношения съдът има ангажимент да следи за наличието на неравноправно търговски клаузи. Само че от това заявление съдът не може да прецени има ли неравноправни отношения само от този документ.

Така че промените, които аз предлагам – по отношение на топлофикации, бързи кредити, мобилни оператори, колекторски фирми, са съдът да може да проверява служебно. Даже гражданинът да не знае, съдът да може да го защити срещу неравноправни търговски клаузи.

По-сложна е ситуацията с банките, защото те само по извлечение от сметки те могат да започнат изпълнение срещу имуществото на длъжника. И той дори и възразявайки не може да спре изпълнението. Така че тук нашите задачи се свеждат до това – първо да дадем защита на потребителите от банките срещу неравноправни търговски клаузи, и второ – да направим предложение, които да дават възможност на длъжника във всеки един момент да може да спре принудителното изпълнение срещу неговото имущество, за да бъде извършена проверка, включително на това дали банката коректно е изчислила дълга, защото тя може просто да сбърка“, заяви Манолова.

Тя поясни, че това е нейното предложение до депутатите, но то е претърпяло промяна в парламента.

„Всъщност моят вариант присъства в предложението на депутатите, но има и още един вариант на същия текст, който предлага гражданинът да може да спре изпълнението върху неговото имущество, ако внесе една трета от задълженията си. Това обаче абсолютно безсмислено, да не кажа цинично предложение, защото ако гражданинът има една трета от задължението, той би си погасявал вноските и няма да стигне до предсрочно изискуемо задължение“, добави омбудсманът.

Мая Манолова поясни, че по тази тема България е предупредена от Европейската комисия, че може да започне наказателна процедура с осъждане на държавата в съда на Европейския съюз в Лйксембург.

Извън потребителските теми Мая Манолова коментира и социологическите проучвания, повечето от които ѝ отреждат най-висок рейтинг и доверие у нея сред водещите фигури и институции в държавата и съответно бе запитана дали би се върнала активно в политиката като се кандидатира за кмет на София или дори на по-висок пост.

„В момента нямам намерение да си сменям работата за никоя друга позиция. Имам достатъчно ангажименти като омбудсман. Но очевидно страхът да не го направя е особено голям, тъй като черната кампания срещу мен вече започна. С абсурдни обвинения – че съм била на Шипка, за да освирквам, представете си, официалните лица. Че съм се срещала тайно с шофьорите от градския транспорт. Че съм посещавала имоти в кюстендилски села. Подобни черни кампании не са помогнали на никого, който ги е започвал. Те обикновено не свършват добре за тези, които ги започват“, заяви Манолова.

Тя обяви и че няма планове за това какво ще прави, след като ѝ изтече мандата като омбудсман през следващата година, като така опита да разсее и слуховете, че готви свой политически проект.

„Нямам планове в момента. Сигурна съм, че без работа няма да остана. Била съм адвокат, няма нищо лошо, човек даже и да е имал много високо доверие, след това да продължи с друга професия. Независимо какво ще правя – дали ще бъда адвокат, или ще се кандидатирам за друга позиция, със сигурност това, което ще правя, ще бъде сто процента посветено на гражданите. Каузите, с които съм се ангажирала и всички тези проблеми, които ме трогват, това не би ми позволило да правя нищо друго, освен да защитавам хората“, заяви Мая Манолова.

За сега Мая Манолова е номер едно в защита на бесзащитните хора, ако всички така работят, българия видимо и чувствително ще тръгне напред, нооо както казва поговорката, „една птичка пролет не прави“.

Вие сте на точното си място и ние разчитаме на Вас ! Аз попаднах на друг абсурд – имах безсрочен влог в ДСК от 539лв. и миналата година реших да отида да си олихвя спест. книжка ,защото 2г. не бях ходила ! Каква беше изненадата ми като ми я върнаха след ,,олихвяването,, ? Влога ми не само ,че не беше олихвен тоест сумата увеличена ,а беше останал след обработката 489лв. ! Попитах изумена какво става ? Отговора беше – от 2г. банката е въвела 2лв. ежемесечна лихва /не знам защо след като по сметката няма 2г. движение на средства / и за две години сумата ми видите ли се намалила с 50лв. ? Аз съм на 65г. и за първи път виждам такава наглост – вместо да се увеличи с законовата лихва ,влога да се намали за сметка на вложителя с цели 10% ! Това за мене е кражба ,за която трябва да се търси правна отговорност ! Ами ако не бях отишла още 5-6г. ,влога ми щеше да се занули ли ? Това при никое правителство не е било от основаването на България ! Представяте ли си ПАРОДИЯТА И БЕЗУМИЕТО ,пред което се изправих и попаднах ! И ДА , АЗ СИ ИСКАМ ПАРИТЕ ! Племенницата ми има в ДСК срочен влог и есента на 2018г. посетила ДСК за извлечение /разбирай 1 листче изкарано от компютъра / ,за да види лихвите си ! Останала потресена ,че служителката им ,,изморена и изпотена от копането на лозето,, и поискала 10лв. за справката ? И всичко това без някой да си направи труда да извести вложителите за БЕЗУМНИТЕ си промени ? ДСК ,вие бяхте в очите ни най-стабилната банка ,но вече безвъзвратно загубихте доверието ни и вече си мислим ,че сте най-крадливата ,щом като от 539лв. се осмелихте да откраднете цели 50лв. ! Крайно време е да премахнете тези меко казано престъпни принудителни вземания/ защото това си е жив рекет / от вложителите си ! И още нещо – имам дебитна карта от ПРО КРЕДИТ БАНК ,но тегля пенсията си от банкомат на ДСК ! Колко лв. ми струва ТРАНЗАКЦИЯТА ? Така че Г-жо Манолова ,в безумната кочина, в която ни превърнаха Вие имате много работа и ние разчитаме на Вас ! Не ни оставяйте ,,сирачета,, ! Бъдете жива и здрава и все така обичана и заобиколена от народната ни любов ! Ако искате може да проверите и този случай ,защото в България всеки каквото иска това прави и защото управляващите нямат авторитет и превърнаха за жалост БЪЛГАРИЯ В РАЗГРАДЕН ДВОР И КОЧИНА !

Госпожо Манолова, моля ви обърнете сериозно внимание на банките! Защо не се начисляват лихви вурху паричките които сме спестили за черни дни, а се правят удръжки срещу справки! Благодаря предварително, защото това вече в България е като бустан без пазач!

За да не взема банката такса „обслужване“ влогът трябва да е срочен, госпожо! Аз така направих!

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!