fbpx

Мая Манолова обяви какво трябва да се предприеме, за да спрем да плащаме високи сметки за вода

Омбудсманът Мая Манолова разкри в ефира какво трябва да се предприеме, за да спрем да плащаме високи сметки за вода. Тя смята, че проблемът ще бъде решен, ако всеки гражданин подпише индивидуален договор с ВиК.

Ето какво каза Манолова в „Тази сутрин” по БТВ:

„В момента гражданите плащат по-високи сметки за вода заради данък общо потребление. Ако някой например краде вода в даден блок, разликата до реалното потребление първо се поема от живущите в блока, а след това втори път те плащат и разликата до реалното потребление на водомера на гражданина без осигурен достъп. Така общата сметка се поема пропорционално от другите живущи в блока. Те поемат най-голямат част от сметката и затова настоявам тази наредба да бъде променна.

Това може да стане, ако всеки гражданин, който употребява вода, има индивидуален договор с ВиК-оператора, който да регулира правата и задълженията на двете страни.

Сега гражданинът плаща, а ВиК прибира парите, но е крайно време това да се промени, като гражданите започнат да плащат индивидуални сметки по индивидуално потребление и индивидуален водомер, без технологични разходи.

Липсва справедливост при определяне на сметките за вода. Общото потребление се сформира по един несправедлив начин. Става дума финансовото натоварване на добросъвестните потребители заради неизрядните платци и технологичните загуби на вода. 

При това разпределяне на отговорностите всичко е в полза на ВиК. Дружеството е в монополно положение“, смята общественият защитник.

В случаите, в които има нерегламентирано ползване на вода, течове или непоставени водомери, ВиК-дружеството нищо не губи, защото всичко това е за сметка на потребителите. Затова ВиК няма интерес да контролира реалното потребление на вода.

Нормите в България се пишат в интерес на монополистите и докато всички живущи не се снабдят с водомери на дистанционен отчет в една етажна собственост, няма как да се отчита действително.

Има нечестно формиране на сметките за вода. Тези, които плащат най-много вода поемат сметките на неизрядните потребители. Течовете и авариите по водопреносната мрежа е за наша сметка. Трябва да се създаде заинтересованост във ВиК дружествата да се затегне контролът.“

Не е само това.Има още няколко въпроса, които трябва да се решат.
1.Защо водомерите трябва да се плащат от потребителите на вода и те да отговарят за тяхната изправност и ремонт.Смятам, че това трябва да бъде задължение на ВиК, както е с електромерите. Да ама електроразпределителните дружества са частни, а ВиК е държавно. Нима като отида в магазина да си купя сирене си нося и кантар за да го тегля.
2.До високите етажи на блоковете често не достига вода поради ниско напрежение.За целта на блока е монтиран хидрофор.Кой трябва да стопанисва и поддържа този хидрофор.Аз смятам, че ВиК дружеството трябва да поддържа хидрофора, защото така осигурява вода до всички абонати в блока.А сега какво излиза, един път плащаме изразходваната вода от индивидуалния водомер, а след това плащаме изразходваната ел. енергия от хидрофора и накрая плащаме за поддръжката му.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!