fbpx

Мая Манолова: Институциите вършат работа под натиск

източник: Нова телевизия

Манолова коментара и снимките, които разпространи от килията на Десислава Иванчева: „Има минимални световни правозащитни стандарти и изисквания, на които трябва да отговарят местата за лишаване от свобода. България е осъдена по делото Нешков срещу България заради условията в затворите.

„Занимавам се с всеки детайл – липса на въздух, лошо осветление, липсва елементарно здравно обслужване, насилие, нарушаване на тайната на кореспонденцията, с даването на възможности за контакти със семейството, с адвокати, за цените в затворническите лафки, за затворническите предприятия. Не разбирам защо случаят с Иванчева и разпространените снимки предизвика такава реакция у правосъдния министър.

Факт е, че протестът на майките събуди гражданското общество, каза омбудсманът

Оказа се, че институциите вършат работа под натиск. Това каза в ефира на „Събуди се” омбудсманът Мая Манолова по повод на промените в Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания.

„На каузата на майките на деца с увреждания посветих 7 месеца от моята работа ,а майките са посветили години от живота си. Минахме през какво ли не, отделихме десетки дни и стотици часове в изработване и подобряване на текстовете и в Закона за личната помощ и в Закона за хората с увреждания. На практика с моя екип през август не почивахме, за да подготвим тези проекти и наистина сега, когато вече сме на финала, аз все още не мога да се зарадвам, тъй като при тази тотална липса на доверие в почтеността на обещанията на институциите, аз ще си отдъхна, когато видя парламентът да гласува окончателно текстовете”, каза Манолова.

Последният случай на промяна на договореностите с майките, по думите на Манолова, се случил под надзора на експерти на финансовото министерство. „Не искам да кажа, че идеята е била да блокират изобщо Закона за личната помощ, а да кажем по-меко, че са искали да се презастраховат, че няма да се похарчат повече пари, но при тази презастраховка те излагаха на риск хора в уязвимо положение и с най-тежки увреждания. Това беше огромен риск., Това означаваше – ако се лимитира предоставянето на лична помощ в рамките на определена сума пари, в случая на 71 млн. лв. , това означаваше след 1 септември хората да останат без лична помощ”, каза тя.

„Няма обяснения защо трябваше 7 месеца да минем през това и накрая да се случи това, което трябваше. Беше ясно, че тази кауза е справедлива, беше ясно, че исканията на майките са абсолютно основателни, беше ясно, че става дума за достойнството на тези хора, че те имат подкрепата на цялото общество. Защо беше това упорство наистина не разбирам”, каза омбудсманът.

Факт е, че протестът на майките събуди гражданското общество, каза тя и добави: „Искаме реформа. Те показаха как човек може да стои до край зад една справедлива кауза, как може да се съобрази със собствения си интерес и на цялото общество и как може да даде знак, че така трябва да се отстояват каузи”.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!