fbpx

Мая Манолова: България може да бъде дадена на съд, заради това, че банките и монополните дружества не работят в интерес на гражданите

„Наказателната процедура започна през 2015 и е по жалба на гражданин и на неправителствена организация през 2014, за това, че българското законодателство не съответства на европейското, и по-точно на директивата за неравноправните търговски клаузи. Тази директива беше приета през 2013 година. България вече трябваше да даде отговор на зададените от ЕК въпроси по тази жалба. ЕК е приела отговора на страната ни за незадоволителен и по тази причина в края на месец януари започна наказателна процедура. Даден ни е двумесечен срок за действие от страна на българските институции, след което България ще бъде дадена на съд в Люксембург“, заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Здравей, България“.

„Всъщност българското законодателство в момента е в противоречие с европейските изисквания. Монополни дружества, бързи кредити, колекторски фирми, мобилни оператори, банки, финансови институции са в привилигировано положение, по отношение на техните клиенти. Баланса е нарушен, в полза на банките и монополните дружества. Съдът не следи за неравноправни клаузи.

Става въпрос например за договорите на мобилните оператори. Ако в договора пише, че при изтичане на срока, промоционалните тарифи свършват, и вие сте задължен да преподпишете на по-високи, не може да се откажете. Ако не сте видели и сте се подписали вие се съгласявате с тази клауза и каквото и да направите Съда ще ви накара да платите неустойки при отказ. Подобно заобикаляне на закона може да стане и при бързи кредити, там се начисляват нерегламентирани неустойки при забавяне. Подобно е и, когато банките увеличат лихвата едностранно.

Ние сме готови с проект за защита на потребителите. Предлагаме 4 нива на защита срещу неравноправни клаузи в потребителските договори. Предлагаме и възможност на длъжника да спре принудителното изпълнение с възражение, да се мине в искова процедура, в която да се докаже дали кредита е пресметнат вярно, лихвите и те и няма неравноправни клаузи. Надявам се народни представители и членовете на правната комисия, г-жа Цачева, да припознаят този проект и да го приемат. Важно е да не губим време в състезания, делене и т.н Това е национален проблем, който трябва да решим заедно“, заяви още Манолова.

В БЪЛГАРИЯТА МАФИЯТА Е ПОВСЕМЕСТНА , ЩОМ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ , Кой тарикат на държавна служба овластен и т.н. копае нива на село, корупция и мафиотщинаа ОТ -ДО ТОВА Е BG СИНДРОМА!!!!

Чиновници бол,полза никаква!!! Мобилните оператори надминаха и банките по неизгодни договори,единствената ,,екстра,,е да преминеш на по висока тарифа ако нещо не си доразбрал и искаш промяна.

Само БКП е ра борила 50г честно за благото на народа за туй дойдохте до просеща тояга.Сега тая върла комунистка говори глупости.Всички тези за които говори Майчето не са държавни така че наравно с политиците и те си правят техния бизнесът на никого не му пука за никого.

И при миризливата политическа клоака, в която е вкарана тази нещастна държавица от „освобождението“ си насам, вече 141 години, много извънземно ми звучат трелите за великото величие на българския народ, който създал всички съществуващи и не съществуващи все още цивилизации – земни и извън земни. Великите ни исТОРици, ПОЛИтолози, социоГлози и разните там инТЕЛЕктуалци да вземат да обяснят на разбираем език като как тъй тази велика държава, майка на Индия, Китай и Япония – за маймуните в джунглата няма време – се е само опропастила до такова дередже, че в нея са останали само хайдут до крадеца, мила майчице, бандит до лъжеца. И така, до нейния неминуемо приближаващ край. НЯМА ПО-ГОЛЯМ ЗЛОДЕЙ НА ЗЕМЯТА ОТ ТОЗИ, КОЙТО КРАДЕ ОТ СЕБЕ СИ ЗА… СЕБЕ СИ.

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!