fbpx

Мартин Владимиров очаква скок при горивата следващата седмица

Интервю на Лора Търколева и Марта Младенова с Мартин Владимиров за предаването „Преди всички“

Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица. Това прогнозира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. За тази седмица той не очаква поскъпване в българските бензиностанции.

„В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече загатна, че до няколко дни може да възстанови една голяма част от добива на петрол. Има няколко големи рискови фактора. Единият е, че вероятно тази геополитическа криза няма да се свърши само с тези удари. Саудитска Арабия вече загатна, че е готова да нанесе ответен удар. Един потенциален удар срещу Иран означава най-малкото временен регионален конфликт. Това ще доведе до чувствително повишение на цените на петрола в много по-дългосрочен план. Отново се връща на преден план геополитическият фактор при цените на петрола“, коментира Владимиров в интервю за предаването „Преди всички“.

Той е категоричен, че не е в политически интерес нито на САЩ, нито на Иран да започват война, която да преначертае картата на Близкия изток. И двете страни нямат интерес от конфликт, смята Владимиров и припомни обаче, че в миналото емоцията и липсата на трезва оценка на последствията са водили до сериозни конфликти.

От гледна точка на търсене и предлагане Доналд Тръмп е прав, каза той и добави: „Има достатъчно петрол. Световната икономика влиза в една слаба рецесия и търсенето на петрол намалява. Дългосрочно нямаме проблем, структурен проблем няма“.

Според него обаче сделката между ОПЕК и Русия вероятно ще се разпадне, поне в краткосрочен план.

Повишението на цените на суровия петрол има негативен ефект върху световната икономика, подчерта Мартин Владимиров. Той прогнозира:

„Ако това увеличение на цените се задържи в дългосрочен план, очаквам, че това ще доведе до няколко десети процента намаление на БВП на света, но засега е твърде рано да се прогнозира“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!