fbpx

Мария Шишкова: Ще се търсят все повече мултифункционални кадри

Investor.bg

Пазарът на труда върви към много по-квалифицирани роли

Има промяна в географията на пазара на труда у нас и тя е положителна за тези, които са готови да израснат и да инвестират в развитието си. С динамиката на технологичния прогрес ще се търсят все по-мултифункционални и приспособими към променящата се среда кадри. Това каза Мария ШишковаAIMS Human Capital, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Да не работиш по специалността си, завършена в университета, доскоро се смяташе за недостиг. Развитието на технологиите обаче променя пейзажа на пазара на труда и в тази насока. Според Шишкова технологичното развитие би било заплаха за някои базови финансови професии, както и за служителите в кол центрове, тъй като предстои за работата да се търсят все по-технологични решения.

Променящата се среда ще има сериозно отражение дори върху лекарската професия, тъй като на базата на огромното количество данни, което събират, технологиите започват да правят много точни анализи”, посочи гостът.

Пазарът на труда вече отива към много по-квалифицирани роли и се търсят хора за много по-квалифицирани позиции. Като че ли пазарът избухна в ниските си нива – търсенето за т.нар. „сини якички“, хора в производството. И там се видя огромният недостиг, коментира Шишкова.

Тя посочи, че с развитието в глобален мащаб кадрите, които се търсят, са по-мултифункционални и могат бързо и лесно да променят своята квалификация.

В хоризонта на един човешки професионален живот човек ще си сменя специалностите и постоянно ще се надгражда заради промените в човешкото познание, в технологиите, в това, което предстои да се случи с идването на четвъртата индустриална революция“, обясни Шишкова.

По отношение на гъвкавостта на пазара на труда има какво да се желае, смята гостът.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!