fbpx

Макрон загуби от Марин льо Пен на евроизборите

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини изведе своята крайнодясна партия „Лига“ до историческа победа на евроизборите. Според екзитпол на консорциума „Опинио“ за обществената телевизия РАИ, „Лигата“ печели 33,8 процента от гласовете – най-добрия резултат в своята история и почти два пъти по-висок от този, постигнат на миналогодишните парламентарни избори, съобщи ДПА.
„Невероятен успех е“, че „Лигата“ стана „първа партия“ в Италия, след като бе отписана като „застрашена от изчезване само преди пет години“, каза Салвини на пресконференция в партийната централа в Милано, предава БТА.

Френският президент Еманюел Макрон, един от най-големите поддръжници на идеята за продължаване на европейския проект, загуби големия дуел с крайната десница на Марин Льо Пен и това може да възпрепятства амбициите му за Стария континент, отбеляза АФП.

Крайнодесният „Национален сбор“ на Льо Пен победи с малка преднина центристката формация на Макрон, печелейки около 23,5 процента от гласовете. Льо Пен заяви, че този резултат е „победа за народа“ и призова за нови парламентарни избори, тъй като този вот според нея е бил „референдум за неговите политики и дори за неговата личност“.

Въпреки победите на Салвини, Льо Пен и на Найджъл Фараж в Обединеното кралство, очакваният възход на евроскептиците на европейските избори като че ли бе сдържан, отбеляза Франс прес.

Председателят на испанското правителство Педро Санчес е големият победител от вчерашния евровот в Испания – резултат, от който той ще се опита да се възползва, за да има повече тежест в Европа, отбеляза Франс прес.

„Ние ще бъдем най-голямата делегация социалдемократи (в ЕП) и това е гордост за нас“, но и „голяма отговорност“, каза Санчес. Неговата Испанска социалистическа работническа партия спечели 32 процента от гласовете и 20 от общо 54 места в ЕП, изпреварвайки убедително основния си опонент, консервативната Народна партия, получила 20 процента от вота.

Тази победа засилва амбициите на социалистите да се прицелят в някой от висшите постове в ЕС, като това, според партийни източници, най-вероятно ще бъдат тези на върховен представител на ЕС по външната политика и заместник-председател на Европейската комисия, отбеляза Ройерс.

Европейските избори бяха белязани и от успехите на зелените партии, които се надяват да станат необходим събеседник в този политически пейзаж, който е по-фрагментиран отвсякога. Носейки се на гребена на световната активистка вълна за борба с климатичните промени, те направиха най-силното си представяне в историята на европейските избори, отбеляза Ройтерс.

Зелените завършиха неочаквано на трето място във Франция, в Германия са втори, удвоиха своя дял гласове във Финландия и Дания, пожънаха добри резултати в Белгия, Холандия и Великобритания.

Партиите от коалицията на Ангела Меркел в Германия трябва да си извлекат поука от вчерашните избори, на които регистрираха най-слабите резултати в историята си, задълбочавайки кризата на идентичността на правителството. Резултатите още повече отслабват голямата коалиция на консервативния блок ХДС/ХСС (28,4 на сто) и социалдемократите (15,5 на сто), която откакто взе властта, управлява без никакъв ентусиазъм и плам, а само преминава от една в друга криза, отбеляза АФП.

Ако европейските избори са мярка за състоянието на Европейския съюз, едно нещо изглежда ясно: избирателите настояват за промяна, но не и за изначално преразглеждане на европейския проект. Въпреки че на евровота бе нанесен удар по ляво- и дясноцентристките партии, които доминираха в 40-годишната му история, не стана популистко „земетресение“, както предричаше Стив Банън, бившия стратег на американския президент Доналд Тръмп, отбеляза ДПА.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!