fbpx

Макрон: ЕС може да се изхранва сам и с качествени продукти, ако смени политиката си

Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани за преосмисляне на общата аграрна политика в Европейския съюз с цел да се гарантира продоволственият, екологически и индустриален суверенитет на европейския континент, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Агенциите цитират слово на държавния глава при откриването на 56-ото Международно селскостопанско изложение в Париж.

Аграрна Европа е застрашена днес от външни и вътрешни заплахи, заяви френският лидер, който призова за единство и подчерта, че без общата аграрна политика „европейските потребители не биха разполагали с достъпни и качествени храни“.

Президентът прикани по-специално да бъдат създадени „европейски комплекси“ за производство на селскостопанска продукция с оглед включването им в логистичната, складова и информационна система на континента.

Трябва да дефинираме европейски стратегии за всички тези комплекси един по един, да работим заедно и да не се конкурираме, добави той.

Според Макрон европейското селско стопанство може да се пребори с конкуренцията на гиганти от бранша като Русия, Китай и САЩ, като заложи на качеството и възприеме стратегия на „сегментиране и диверсификация“, избягвайки „убийствената конкуренция чрез най-ниски цени“.

Френският президент прикани европейските селскостопански производители да станат „първите активисти на екологичния преход“. Съществено място в новата обща аграрна политика на ЕС трябва да заеме околната среда – по-специално да бъдат възмездявани стопаните за усилията, полагани с цел опазването й, заяви Макрон пред младежи от европейски учебни заведения с профил селско стопанство.

Европейската младеж започна тези дни акции срещу затоплянето на климата – „това е същата онази младеж, която се обединява, за да храни Европа“, отбеляза френският лидер.

В изложението участват близо 1400 производители на селскостопанска продукция. Очакват се стотици хиляди посетители – миналогодишната изложба бе разгледана от 670 000 души.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!