fbpx

Македонският език на кирилица остава официален за цяла Македония

Македонският език на кирилица остава единственият официален език на цялата територия на Република Македония и за ползване в нейните международни отношения. Това гласи изявлението на правителството във връзка с неверните новини и за прилагането на Закона за използване на езиците в Македония, съобщава Нова тв.

„Законът за използване на езиците в Република Македония е приет съгласно предвидените процедури в парламента на Република Македония. Опозицията имаше всички възможности да участва в подобряването на закона. Самата опозиция реши да не участва в политическия процес на приемане на Закона за използването на езиците. Неучастието й не изключва политическата отговорност за отказа им да участват в насърчаването на правата на гражданите в нашата страна“, твърдят от правителството на Зоран Заев.

Оттам посочват, че фалшивите или неоснователни твърдения за предполагаема допълнителна тежест върху бюджета и за нови работни места са просто оправдания и препятствия от страна на опозицията. Изпълнението на законовите разпоредби, както изтъква правителството, е задължение на всички институции, обхванати от неговото изпълнение.

Агенцията за използване на езика ще обслужва общините и другите институции в селищата, в които мнозинството от гражданите са македонци. В тези градове, в случай, че гражданин от албанска, ромска, босненска, сръбска, турска или друга етническа общност се нуждае от документ, който е на друг език, от централната агенция ще им предоставят услуга на техния майчин език, който те най-добре разбират.

Правителството в Скопие посочва, че не е вярно също така твърдението, че има няколко официални езика в страни с няколко автономни части и че този закон застрашава единния характер на Македония.

Законът, както изтъква кабинетът, не въвежда пълно двуезичие, не цялата територия на Република Македония, нито във всички области на правния ред.

“В международните отношения, отбраната, централната полиция и паричната политика македонският език е единственият официален език в Република Македония, както е определено от Закона за използването на македонския език от 1998 г. насам.

Според заключението на правителството, законът за използване на езиците ще бъде изпратен на Венецианската комисия от Министерството на правосъдието за становище, като всички възможни забележки ще бъдат включени в текста на този закон. Това гарантира пълно съответствие с европейските стандарти.

“Всички са победители с този закон, Македония не губи нищо и получава много”, твърдят от правителствената пресслужба.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!