fbpx

Магазини в мазета – някога неизменна гледка, днес – пустеещо злокобни

trafficnews.bg

А какво ли ще си спомняме след 10 години, след 20?

Някогашната българска мода – да отвориш кафене в мазе е на път да изчезне, завинаги.

Бизнес начинанието от 90-те загуби блясъка си и остави след себе си затворени помещения със зловещи катинари, изпочупени стъкла… метли и мечти.

Мечти на собствениците им – в онези гладни времена на 90-те, когато се редяхме за парче салам и къшей хляб с купона, да изплуваш макар и с малко, да заделиш някой лев за децата.

Големите градове изобилстваха от подобни хоремаци – от хляба до отровата за хлебарките, от салама до самобръсначката.

Къде обущар, къде шивач, часовникар… мъдреха се табелките. Сага пак са си там – стоят си над заключените врати на мазетата.

Действителността вече е друга – огромни квартални хипермаркети, подмамващи ни с реклами – да купиш едно на промоция, а да се върнеш вкъщи с куп нежелани, ненужни неща.

Парцалки в мола за по 5 лева, обувки за по 10. Защо ни е шивач, още по-малко обущар тогава? Съвсем станахме като западняците, нали?

А спомняте ли си, г-жо, за онази будка на Женския пазар в София, там една възрастна жена с очила, вече не и помня името, с едно пособие като игла събираше бримките по чорапогащниците.

А, Вие, г-не, спомняте ли си за отрудения мъж с каскет на Централна гара, дето срещу 20 стотинки лъскаше обувките с боя и паста.

Спомени, спомени… вижте ги в снимките ни. А какво ли ще си спомняме след 10 години, след 20?

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Само блондинки на финала на „Ергенът“

Кадри БТВ Ясни са и финалистките в романтичното риалити „Ергенът“. Останаха три дами – Надежда, Йоана и Магдалена да се борят за победата. Неочаквано за зрителите бе това, че отпадна Валерия. Тя бе сред фаворитките на Алек доста дълго време. Трябваше да оправя първо миналото си, преди да мисля за …

Hell's kitchen
Лъчезарната Изи и Сарамандов напуснаха на крачка от финала

Кадри Нова ТВ Трима останаха да се борят за голямата награда от 100 000 лева в „Хелс китчън“. Шеф Виктор Ангелов посочи вратата на последния участник преди финала Сарамандов. При черните куртки стана изключително интересно, тъй като там има два лагера – Лъчезар Чоткин е заедно с Димитър Красенов, а …

Блиц Новини
Сашо Кадиев се издъни жестоко пред годеницата си Ивелина Чоева

кадри bTV, Инстаграм/Александър Кадиев Сашо Кадиев буквално превзе студиото на „Преди обед” в четвъртък. Той нахлу в студиото, докато се коментираше „Ергенът” и буквално открадна шоуто. Емоцията да се върне в предаването, което е водил над 10 години, обаче му дойде в повече. Той допусна огромна грешка и провали много …

error: Content is protected !!