fbpx

Любослав Пенев празнува рожден ден

Любослав Младенов Пенев е български футболист, централен нападател и треньор по футбол, селекционер на националния отбор по футбол на България. Роден на 31 август 1966 в Добрич. Пенев е юноша на ЦСКА, където дебютира и в професионалния футбол през 1984, когато е само на 18 години. В края на 80-те години ЦСКА е мястото, където се развиват много от играчите, постигнали четвъртото място на световното първенство през 1994 г. Любослав Пенев е съотборник в ЦСКА с Трифон Иванов, Емил Костадинов и Христо Стоичков. С ЦСКА Пенев печели шампионската титла два пъти (1987 и 1989) и купата на България три пъти (1987, 1988 и 1989). През 1989 г., едва 23-годишен, става играч на испанския гранд „Валенсия“. Избран за най-добър футболист на България за 1988. Има 62 мача и 14 гола за националния отбор. През пролетта на 1994 г. получава диагноза рак на тестисите, заради което и пропуска финалите на световното първенство в САЩ.
През 1989 той преминава в испанската Примера Дивисион. В Испания Пенев играе за: Валенсия, Атлетико Мадрид, СД Компостела и Селта Виго. Най-силното му представяне в Испания е през сезон 1995-1996 с Атлетико, когато клубът става шампион и печели Купата на краля. Пенев е най-добрият реализатор на отбора, вкарвайки 22 гола в 44 мача.

Пенев участва в състава на националния отбор на ЕВРО’96 в Англия и на Световното през 1998 г. във Франция.

На европейското първенство през 1996 г. в Англия в мача срещу Франция от предварителните групи Пенев вкарва автогол. При завръщането на българския национален отбор от първенството на Летище София по повод последвалите критики за автогола, Пенев казва: „Който ме уважава, ме уважава. Който не ме уважава, да духа супата“. Тези думи са приети като обида към българския народ и Пенев е отстранен от националния отбор за неопределено време. В края на световните квалификации за първенството през 1998 г. във Франция Пенев получава амнистия и се завръща в представителния тим на България.

Най-лошият период на Пенев е през пролетта на 1994 г., когато лекари откриват, че има рак на тестисите. Той не може да вземе участие в Световното през 1994 г., въпреки че е с основна роля за класирането на отбора. Въпреки това Пенев се възстановява изключително бързо и е най-добрият за състава на Атлетико при дубъла през 1996 г.

Той е единственият български футболист вкарал хет-трик срещу най-титулувания клуб в света Реал (Мадрид). Това става през сезона 1998-1999 г. с отбора на Селта Виго.

През 1999 г. прекратява кариерата си като футболист и се завръща в ЦСКА като президент на отбора. Заема този пост до 2001 г. През 2001 г. отново облича фланелката на ЦСКА и заедно с Йордан Лечков са най-добрите футболисти в отбора. След като се скарват с новия треньор Луиджи Симони, Пенев и Лечков напускат отбора през пролетта на 2002 г., а Пенев бива освободен и от поста президент. Лечков се завръща в родния ФК Сливен, а Пенев завършва сезона с екипа на Локомотив (Пловдив), след което се отказва от футбола отново.

Любослав Пенев е племенник на най-успешния български футболен треньор Димитър Пенев. Поради този факт Димитър Пенев е наричан и с комичния прякор „чичото“, а Любослав съответно с „чичовото“.

Треньорската кариера на Любослав Пенев започва в средата на август 2008 г., когато е назначен за асистент на Пламен Марков в националния отбор, където Любо остава до уволнението на Марков в началото на 2009 г.
На 5 март 2009 г. е назначен за старши треньор на ЦСКА на мястото на чичо си Димитър Пенев. В началото на полусезона отборът играе добре и успява да излезе на първото място. От благодарност за работата на Пенев феновете го наричат „Супер Любо“. Впоследствие обаче отборът отново изпуска челната позиция и изгубва титлата.

Пенев успява да класира ЦСКА в новосформираната „Лига Европа“, след като в трети предварителен кръг отстранява северноирландския Дери Сити (1-0 и 1-1), след което в плейофа побеждава Динамо Москва (0-0 и 1-2). На 17 септември ЦСКА направи равенство (1:1) с Фулъм на Стадион „Васил Левски“, на 1 октомври червените се изправят срещу отбора на Рома на стадион „Олимпико“ и губят с 0:2, а следващият им мач е на ст. Васил Левски в София срещу швейцарския Базел при който губят с 0:2, след това отбора на ЦСКА се изправя срещу Базел в Швейцария, където също губи, но този път с 3:1, следват мачовете — с Фулъм в Лондон 1:0 и с Рома в София 0:3. На 13 януари 2010 г. Любослав Пенев официално е уволнен от поста старши треньор на ЦСКА.

На 2 ноември 2011 г., десет дни след напускането на „Литекс“, е назначен за селекционер на националния отбор с договор за 2 плюс 2 години. В първия му мач като национален селекционер България прави равенство с Унгария в контрола. Следва победа срещу Холандия и загуба от Турция, също в приятелски срещи. В първия си официален мач записва престижно равенство срещу европейския вицешампион Италия, както и 2 равни срещи с Дания и Чехия и победа над Армения.

На 1 ноември 2013 г. Пенев удължава своя договор с националният отбор на България за още две години, но на 20 ноември 2014 е уволнен заради слаби резултати.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!