fbpx

Любопитни факти за котките, които ще ви накарат да ги заобичате още повече

www.obekti.bg

Котките са невероятни създания и нищо чудно, че целият свят ги обича. Ако си мислите, че знаете всичко за тях, лъжете се. Например знаете ли, че…

1. Средностатистически погледнато, котките прекарват две трети от живота си в спане. Следователно една деветгодишна котка е била будна само три години от живота си.

2. Оказва се, че от биологична гледна точка мозъкът на котката е по-близък до човешкия в сравнение с този на кучето. Едни и същи части на мозъка при хората и при котките отговарят за емоциите.

3. Най-голямата котка е лигърът (хибрид между мъжки лъв и женски тигър). На дължина мъжките екземпляри достигат до 335 см, а на тегло – от 360 до 500 кг и повече (рекордът е на южноафрикански лигър, тежащ 798 кг, живял в края на 19. век), женските достигат на дължина до 3 м, а на тегло – до 320 кг. Височината на мъжкия е около 190 – 212 см, а на женската – около 170 см.

4. Най- дребният представител на този вид е чернолапата котка. На дължина достига едва 35-50 см с още 15-20 см опашка. Тежи около 1,3 до 2 кг.

5. В Англия и Австралия се смята за късмет да ти мине път черна котка.

6. Най-популярната порода котки в света е персийската.

7. Съществува порода котки, които обожават водата. Това е породата турски ван. Тази котка не само обича водата, но обича и да плува. Породата произхожда от района на езерото Ван в Турция, където тя е била опитомена преди стотици години.

8. Много котки могат да открият обратния път до вкъщи, независимо от разстоянието.

9. Най-възрастната котка в света е живяла в Тексас и е починала през 2005 година точно три дни след 38-ия си рожден ден.

10. Котките също имат уникални отпечатъци, но не от пръстите, а от носа си.

11. Котките нямат потни жлези по цялото си тяло, затова се потят през лапите.

12. Тези животни са изключително чувствителни към вибрации. Затова усещат земетресение около 15 минути, преди да се случи.

13. Женските котки обикновено са десняци, а мъжките – левичари.

14. Собствениците на котки намаляват риска от инфаркт или инсулт с близо 30%.

15. Според една еврейска легенда Ной помолил Господ да му помогне да предпази храната в Ковчега от плъхове. Господ накарал един лъв да кихне и така се родила котката.

Цветелина Велчева

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!