fbpx

Лоши новини от Давос! Кристалина Георгиева предупреди: Когато големите икономики кихнат, малките ги хваща пневмония

www.blitz.bg

Лоши и обезпокояващи новини за световната икономика. Те идват от Давос, където се провежда Световният икономически форум. В швейцарския град всяка година се събира световния политически, бизнес и финансов елит, за да очертаят тенденциите за годината и пипнат пулса на ситуацията.

За първи път откакто пое позицията на изпълняващ длъжността президент на Световната банка, Кристалина Георгиева даде ексклузивно интервю за Нова телевизия. Въпреки че заради блокиране на правителството американската делегация не пристигна в Давос, 1300 частни самолета паркираха на близкото летище и 3000 гости пренаселиха и без това трудно достъпния швейцарски град. 50 милиона е печалбата на малкия кантон само за 4-те дни на Световния форум, но пък и поканата за участие струва над 50 000 евро.

А Белият дом си иска обратно парите за резервации и запазени хотели и логистика, възлизащи на почти 3 милиона долара. През това време световния елит се занимава със заплахите пред света и обменя рецепти за преодоляването им. Всички са единодушни в едно: „2019 г. няма да бъде толкова добра колкото миналата.

Нашите прогноза за растежа е 2,9 %. Но колкото и силен да изглежда е по-нисък в сравнение с преди половин година”, заяви Кристалина Георгиева. Това, което притеснява публиката на Давос и Световната банка, е напрежението между две основни световни сили. „Търговското напрежение между Китай и САЩ вече дава отражение върху настроението на инвеститори и потребители. Имаме затягане на коланите, а това не е добре за растежа.

Това са двете големи икономики. Има финансов стрес – лихвите започват да се качват нагоре и това поражда страх от сриване на пазари, особено в по бедните страни”, заяви още Георгиева. Тенденцията е опасна за по-слабите и бедни страни. „Когато големите икономики кихнат, малките ги хваща пневмония. Затова нашата надежда и това, което си говорим тук, е, че Еврозоната, САЩ и Китай ще се постараят да намалят несигурността с решителни стъпки в тяхната икономическа политика”, заяви още Георгиева.

„България е добре имунизирана още от времето на финансовата криза. Нашият дълг е нисък, бюджетния дефицит на практика го няма. И имаме буфер, което ни позиционира добре, но трябва да помислим за бъдещето. Светът става много конкурентен. Има много центрове, които определят посоките на развитие, и трябва да се вдигне мярката. Повече внимание към инвестиционния климат. Нашата страна застана на едно ниво в Световната банка и не се качва нагоре”, обясни още Кристалина Георгиева. Препоръката на Световната банка към България е да насърчи инвестициите и да инвестира в човешкия потенциал. „Българите сме адаптивни към промени и трябва да приложим този талант, който ще ни е много необходим в този променящ се свят”, смята Георгиева.

Като наблюдател на глобалните процеси и като едно от главните действащи лица на форума в Давос Кристалина Георгиева направи и прогноза за Brexit, който доминира в разговорите по коридорите. „Тук се видях с много лидери и с британската делегация. Не виждам някой да иска нещата да станат на самотек и моето убеждение е, че здравият разум ще надделее”, заяви още Георгиева.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!