fbpx

Лоша прогноза: Ранна зима с поледици, гъсти мъгли, студен дъжд и сняг

www.blitz.bg

През следващите 48 часа страните от Балканския полуостров ще бъдат обхванати от нов средиземноморски циклон, втори поред от септември насам, пише meteobalkans.com. Особено в Западна България, която не бе уважена от преминалия средиземноморски ураган в последния ден на септември и първия на октомври.

 

Очакваните 20 градуса от основния модел при изготвянето на предходната прогноза рязко се изпариха и бяха заместени от нов средиземноморец. Все пак има някакво затопляне, но щом в Пловдивското поле не се очертава максимумите да надминават 10 градуса поне до края на работната седмица, го приемаме за ранна зима.

Още миналата седмица изгледите бяха за 2 средиземномореца един след друг, но по-новите обновления го изпратиха през Западните Балкани към Централна Европа, но ето че отново се върна към източната част на полуострова. Есента ще опита да навакса за сушата, особено в Западна България, която тази година се размина с класическите есенни дъждове.

През следващите часове – значителни ще са валежите по крайбрежието на Адриатическо море, Южна Гърция и Йонийско море, като в по западното крайбрежие на Балканския полуостров ще се създадат условия и за силни гръмотевични бури.

Температурите леко ще се повишат, като ще преобладават валежи от дъжд. Снежната граница ще е над 1500 – 1800 метра, рано сутринта и вечерта срещу 21-ри ноември е възможно да се спусне и под 1000 метра и дъждът да се примесва със сняг. Това се отнася за южните и западни части на Балканския полуостров. У нас ще остане по-скоро с поднормени температури.

Ниски ще останат температурите над Западната Дунавска равнина, като очакванията са валежите за кратък интензивен снеговалеж в малките часове и рано сутринта, но през деня в сряда, на 21 ноември, ще обръща на дъжд. Ще се създадат условия и за възможни заледявания, като ще има условия за поледици рано сутрин и късно вечер. Снегът, който натрупа все още задържа, макар и да остана малко, създава условия за силни инверсии, които държат температурите много по-ниски от обичайните за втората половина на ноември.

Валежи От югозапад ще започнат постепенно усилване на валежите, като валежите над България ще са от сняг за кратък период , а на по-голямата част от страната очакваме и значителни валежи от дъжд, като най-съществени в нощ. По-интензивни ще са валежите над Западните Балкани, като на места ще надминат 40 – 50 л/кв.м, ще има условия за гръмотевична дейност, като валежната зона ще се изнася на североизток. Студен дъжд и сняг в Софийското поле В Софийското поле още преди обяд утре ще започне да превалява слабо, температурите леко ще се повишат спрямо днешните. Ще духа слабо до умерено от изток-югоизток.

Очакванията са в ранния следобед да стигнат до заветните 5 градуса. Минималната засега се очертава да е около -2 -3 градуса, макар и изгледите бяха за -1, но сега в момента е толкова, а и има да изстива до сутринта. През целия ден ще е по-често облачно, като през нощта срещу сряда може отново да започне да превалява. С прекъсвания ще продължи през цялата нощ, до обяд на 21.11 ще е по-скоро слабо.

В сряда следобед вече ще започне да усилва да умерено, а късно вечерта и през нощта срещу четвъртък има вероятност да го обърне на сняг. Очакванията са да спре рано сутринта в четвъртък вече като сняг. В сряда максималните ще се задържат на около 4 градуса. А в четвъртък със спиране на снеговалежа, облачността ще се разкъсва и може да стигне до отново около 5 градуса.

Издаваме главно за значителни валежи и силни гръмотевични бури , като на места очакваме между 50 – 80 л/кв.м за целия период . Очакванията са валежите да са от летен тип, а поради влиянието на релефа на Динарските планини над Черна гора, ще паднат сумарни количества валежи и Албания

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!