fbpx

Липсвала им мотивация: 300 000 млади българи нито учат, нито работят

източник: Блумбърг Тв България

Навлизаме в много тежка криза на пазара на труда. Тя е свързана с недостига като количество и качество на работна сила. Ежегодно между 20 и 30 хил. души напускат България. Половината от тях са хора под 29 години, а за последните 10 години делът на хората на пазара на труда у нас под 24 години е намалял с близо 50%. Това каза д-р Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите (НЦОК), в предаване на Блумбърг Тв България.

Томов кометира, че има около 300 хил. безработни и неучещи млади хора у нас. Причините за това той определи като комплексни и посочи промяната на ценностите в обществото, семейството и образованието като едни от тях.

Според него предстоящото увеличение на учителските заплати трябва да бъде приветствано, а „отношението към учителите е признак за зрялост в едно общество“. Проблеми в образователния сектор обаче все още има, добави Томов.

„Динамиката на пазара на бизнеса е огромна. Днес не печели по-големият, а по-бързият. Образованието остава консервативно и по-бавно. Повечето кадри се подготвят за професии, които след 10 години така или иначе няма да има“.

Томов смята, че промяната на нормативната уредба е част от решението на проблема.

„Кодексът на труда у нас е застинал някъде до 70-те години на миналия век. Той не отразява съвременните индустриални отношения, а по-скоро гони хората от България. Трябва да има възможност за много по-гъвкави форми на наемане на хора, да се обърне сериозно внимание на квалификациите и да се насърчават инвестициите в развитието и образованието на човешкия капитал“.

Според госта вносът на работна сила е един от резервните варианти, но не е стратегическо решение. Такова по-скоро е преквалифицирането на хора над 50 години и задържането им възможно най-дълго на пазара на труда, което вече е практика в Европа, изрази мнение Томов.

Друго решение е и преструктурирането на държавната администрация, добави гостът.

„Въвеждането на електронно правителство е жизнено необходимо. Така ще отпаднат много рутинни дейности, ще се даде прозрачност на услугите и ще се създаде бързина, адекватност и точност. Вече има някои опити за внедряването му, но няма цялостна политика и сериозни резултати в тази сфера“.

Средства трябва да бъдат насочвани и към хората с увреждания смята гостът – да се създадат подходящите условия, които да им позволят достъп до пазара на труда.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Сарамандов вижда покойния си баща в лицето на шеф Ангелов

Кадри Нова ТВ Често виждаме сълзи в очите на на Сарамандов, за което си има болезнена и дълбоко лична причина, а именно загубата на неговия баща.​ Сладкарят Иван Сарамандов разказа за най-тежкия момент в живота си. Талантливият готвач внезапно е загубил баща си като тийнейджър и още не е преживял …

Блиц Новини
Ники Кънчев шашна играч в „Стани богат“: Не рискувай, бе, издумкай и трите жокера

Кадри: бТВ Офицерът към агенция за гранична и брегова охрана на ЕС Георги Димитров от Варна игра блестящо с благотворителна цел в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. Той обяви, че ще дари сумата за популяризиране на ранна превенция за ранна диагностика на автоимунното заболяване, свързано с щитовидната жлеза. За …

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

error: Content is protected !!