fbpx

Липсата на кадри – основна тревога на родния бизнес

www.expert.bg

Липсата на работна ръка е водещото затруднение на бизнеса в България, докато в ЕС на първо място са разходите за труд. Това показват резултати от проучване на Българската търговско-промишлена камара, което е част от по-мащабно европейско изследване.

„Можем да очакваме след година или година и половина и нашият бизнес да се тревожи най-много от разходите за труд. Особено след сегашната ситуация, при която под натиска на протести правителството започва да отпуска средства за увеличение на заплати в определени сектори“, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Близо 54% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та, докато през 2018 година делът им е бил 63%. Двойно растат и тези, които са с негативни прогнози, но дори така те достигат само 10,5%.

Подобряват се очакванията за приходите от експорт спрямо приходите от вътрешния пазар, показват резултатите от анкетата. Малко над 46% очакват увеличени продажби в чужбина, 40% са оптимисти за по-високо търсене от местния пазар.

39 процента от анкетираните възнамеряват да правят нови инвестиции в дейността си, като те намаляват в сравнение с миналата година. За заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е възможен и слаб ръст – преобладаващата част около 63% от работодателите очакват да запазят броя на служителите си.

Излизането на Великобритания от ЕС не тревожи масово българските компании. Държави като Ирландия, Малта, Кипър и Италия очакват далеч по-лоши последици, поради по-близките си търговски връзки с Обединеното кралство.

Електронно правителство

„На вчерашната среща с премиера и представители на министерства отново поставихме въпроса за електронното правителство. Не само наше, а и впечатление на най-високото равнище на държавното управление е, че има жестока съпротива от страна на чиновниците срещу е-правителството. Ние обаче ще бъдем настойчиви“, коментира Цветан Симеонов.

Според него това е едно от най-важните условия да има по-голям поток инвестиции.

„Вярно е, че има 20 млн. ръст на инвестициите, но това е нищо в сравнение с милиардите, които преди години пристигаха в Бългрария. За нас е неудовлеторвителен този ръст“, допълни Симеонов и подчерта, че чрез е-правителството ще могат се намалят бюрокрацията и корупцията.

Заплатите в образованието

В образованието живеят с мисълта, че като се повишат заплатите, веднага ще се подобрят и резултатите. Дано съм лош пророк, но повсеместното вдигане там ще бъде лош пример за непремерено, безусловно увеличение. Особено ако догодина на външното оценяване отново се окаже, че 40% от завършващите са функционално неграмотни, коментира Симеонов.

„Трябва да се постави ясна перспектива пред учителите. Ако аз бях на мястото на управляващите, бих казал – 10, 20 дори 30% увеличение за всеки учител, чиито ученици показват добри резултати на външното оценяване. Някой е влошил резултатите – съжалявам, за вас няма увеличение. В индустрията 2-3% брак се смята за недопустимо и работникът го изгонват, в образованието при 40% неграмотност им повишават заплатите – това е неприемливо в пазарна икономика. Не сме против увеличението на заплатите, увеличение обаче срещу резултати“, обясни Симеонов.

По думите му в страната няма добре обучена работна сила в съзвучие с нуждите на предприятията. „Да погледнем и от гледна точна на родителите – те плащат данъци, значи плащат за обучението на децата си, а когато децата завършат нямат работа или не работят по специалността“, допълни той.

Симеонов заяви също, че бизнесът е удовлетворен от вкарването на обучение по предприемачество от първи клас, но много малко предприемачи ще имат възможност да ходят да преподават, затова ще стане по-лесно, ако се ангажират хора в пенсионна възраст. „Пенсионерите са един голям резерв, който като че ли обществото неглижира. Хората, които са в добро здраве и имат знания, могат да преподават. А и ще имат търпението, особено ако вече гледат внучета“, каза още той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!