fbpx

Линията на бедност в област Плевен се увеличава с 8% за година

Investor.bg , Снимка: pixabay

С най-висок относителен дял на бедните сред 28-те области в страната е Кърджали (29,1%), следвана от областите Сливен (28,2 на сто) и Шумен (25,8 на сто)

Границата на линията на бедност за област Плевен нараства с 8,1 на сто спрямо предходната година. Това показват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2017 година, предоставени на БТА от Териториалното статистическо бюро (ТСБ) „Северозапад“ в Плевен.

Според анализа увеличението за страната като цяло е с около 6 пункта по-голямо – 13,9 на сто.

Относителният дял на бедното население в Плевен и региона намалява с 5,4 процентни пункта за една година. В областта според наблюдението на статистиците относителният дял на бедност при мъжете е 13,3%, а при жените – 16,3%. Разликата в равнищата на бедност по пол е 3 процентни пункта, а за страната този показател е малко по-висок – 3,1 пункта.
Още по темата
ИПИ: Рискът от бедност и социално изключване в България намалява
Пропастта между богатите и бедните може би достига върха си

Обобщените данни за 2017 г. показват, че линията на бедност в област Плевен е 314,6 лв. средномесечно на лице от домакинство, докато средно за страната е 351,1 лв. При този размер на линията на бедност под прага на бедност са били през миналата година 14,8 на сто от населението в област Плевен, а средно за страната делът е 23,4%.

С най-висок относителен дял на бедните сред 28-те области в страната е област Кърджали (29,1%), следвана от областите Сливен (28,2 на сто) и Шумен (25,8 на сто).

Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Благоевград – 13,5 на сто, Плевен – 14,8 на сто, Разград – 15,7%, и Хасково – 17%.

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация, поясняват от Териториалното статистическо бюро „Северозапад“ в Плевен. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“, допълват експертите.

/БТА/

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Разкошен дом показа Таня Боева в Черешката на тортата

Кадри Нова ТВ Новият сезон на готварското шоу „Черешката на тортата“ стартира с поп фолк изпълнителката, ослепителната Таня Боева. Шеф Манчев смени Виктор Ангелов на екран и сега ще гледаме как неговите избранници се справят в кухнята, а също и като домакини. Боева посрещна своите гости в уютния си дом …

Блиц Новини
Едва 3000 души получиха еднократна помощ

Малко е известно сред българското население, че съпругът, съпругата или децата на починал осигурен имат право на еднократна помощ, отпускана от държавата. „Право на еднократна помощ при смърт на осигуреното лице, съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), имат неговите: съпруг (съпруга); деца; родители. Децата на починалото лице имат право на …

Блиц Новини
Полицай не послуша дъщеря си в „Стани богат“ и спечели много пари

Кадри: бТВ Никола Христов, който 28 години е бил инструктор по стрелба в МВР, показа самообладание, качества и знания в „Стани богат“ тази вечер. При един от въпросите обаче той бе сериозно разколебан, но в крайна сметка взе вярното решение и си тръгна с чек за 10 000 лева от …

error: Content is protected !!