fbpx

Лиляна Павлова: ГЕРБ за пореден път ще спечели изборите, а БСП изглеждат доста лековато!

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ пред TrafficNews за целите на партията, борбата за преференции е важността на изборите

Последната седмица преди Европейските изборите на 26 май, TrafficNews разговаря с представители на листите на партиите и коалициите, които според социолозите имат шанс за място в следващия Европейски парламент. В нашата поредица представяме кандидатът на ГЕРБ, седмата в листата и бивш министър на европейското председателство – Лиляна Павлова

Госпожо Павлова, европейските избори чукат на вратата, а с наближаването им готовността на българите да отидат до урните намалява, според социолозите. Защо у нас като че ли не се интересуваме от вота за членове на Европарламента?

Традиционно още от първите избори след присъединяването ни към ЕС през 2007 г. има тенденция на известно подценяване на изборите за Европейски парламент. И въпреки че с Председателството хората започнаха да се интересуват по-сериозно как функционира Европейския съюз и добиха самочувствието, че България може да определя дневния ред на Европа, и за тези избори социолозите посочват данни за избирателна активност близка до тази от предходните избори. Това не е само български феномен обаче. Във всички европейски страни интересът на гражданите към този вид избори е по-нисък. И това може би е вина и на нас политиците, че не сме успели достатъчно добре през годините да обясним на хората какво ни дава ЕС, какви ангажименти и отговорности очаква от нас.

Вероятно и тонът на вътрешни скандали и нихилизъм, който нашите опоненти налагат в тази предизборна кампания не помага за мотивацията на избирателите. Но това насаждане на недоверие и противопоставяне, често придружено с публично изречени обиди и неистини, е вредно за гражданите, за всички избиратели без значение на партийната принадлежност. Ярък и все още ненамерил решение пример е Великобритания.

Затова ние от ГЕРБ обещахме на българските граждани една позитивна и изпълнена с аргументи и конкретика предизборна кампания. И резултатите от това се усещат дори и в началото й. Подкрепата на българите за европейското ни членство традиционно е висока. В последното изследване на Евробарометър се вижда, че процентът на хората в България, които считат, че техният глас се чува в ЕС, е 44%, което е значително увеличение със 7 процентни пункта в сравнение с 2017 г. Това се дължи на добрия имидж на страната ни в Европа, както и на конкретните резултати за България, които управлението на ГЕРБ заедно с евродепутатите на ГЕРБ успяха да постигнат.

Затова хората трябва да са активни в изборите за ЕП. Защото от това какви кандидати пращаме там, зависи в каква степен ще се възползваме от възможностите, които ЕС ни предоставя. В ЕП е важно да отидат компетентни и борбени хора, които знаят как да защитават националните интереси и как да са силният глас на България в Европа.

Предизборната кампания е в разгара си, всички кандидати, включително и вие активно обикаляте страната. Интересуват ли се хората от европейските теми или по-скоро се надяват да решите местните проблеми?

Хората много добре разбират, че европейските средства са мощен инструмент за решаване на местните проблеми. Те виждат как техните градове и домове се промениха буквално пред очите им през последните години. Ние от ГЕРБ инвестирахме огромни средства в инфраструктура, облагородихме цели населени места, променихме облика на сградите и площадите,инвестира се в модернизация на малкия и среден бизнес, подкрепа за откриване на производства, привличане на инвеститори. Това се отрази благотворно на живота на хората – разви се търговията, възродиха се цели региони покрай магистралите, инвестициите в селското стопанство и туризъм дадоха поминък на много хора в планинските райони и на морето. Това, което сега предстои, е да продължим тази инвестиция и да я надградим с инвестиция в човешкия капитал. Трябва да се погрижим за кадърните, можещи и предприемчиви хора в България, тъй като те са тези, които създават благата и дърпат държавата напред. Трябва да дадем на младите мотив да останат тук и да им създадем възможности да се развиват. Вече има и конкретни резултати в тази посока – миналата година е първата, в която статистиката показва, че броят на младите хора, които са напуснали страната, за да учат навън, е равен на тези, които са се върнали в страната, за да се реализират и да живеят тук.

Как очаквате да повлияят скандалите около властта на представянето на ГЕРБ на вота на 26 май?

ГЕРБ реагирахме на темата по достоен начин – замесените в скандала се оттеглиха и то преди проверките на компетентните органи да са излезли с конкретни резултати. За жалост нищо такова не виждаме у нашите опоненти. Ние не се стремим да потулим скандала, за нас е важно да изградим модел на взаимно доверие в отношенията между политиците и гражданите и да спечелим подкрепата на хората за изпълнението на адекватните и конкретни политики, които ще направят живота на българите по-добър. От тях да получаваме силата и увереността за посоката на решенията, които взимаме, а когато е необходимо те да са нашия коректив.

„Има един ден в годината, прошка се казва, той сега е 26 май. Ще видим нашите избиратели дали ще ни прощават, дали няма“. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос за бъдещето на втория в партията Цветан Цветанов. Приема ли се в партията евровота като вот на доверие в Цветанов?

Партията е силно мотивирана да спечели тези избори и единственият ни фокус в тях е доверието на избирателите. Разчистването на вътрешнопартийните сметки чрез кампанията или чрез реденето на листите е патент на БСП. Ние сме единни и всеки ден сме при хората, за да убеждаваме и да търсим тяхната подкрепа.

Борисов заяви още, че дори при загуба, Министерският съвет няма да подаде оставка. Готвите ли се в ГЕРБ за сценарии второ място на изборите?

ГЕРБ за пореден път ще спечели изборите, а БСП изглеждат доста лековато в нахъсването си как на 27 май едва ли не взимат властта. Само им напомням, че избираме европейски депутати, което по никакъв начин не подлага на съмнение стабилността на управлението в България.

Вие сте на седмо място в листата на ГЕРБ. Колко евродепутати очаквате да излъчи партията в Европейския парламент?

Убедена съм, че ГЕРБ с подкрепата на нашите партньори в дясно в лицето на СДС, Обединени земеделци, БДФ, БЗНС Никола Петков и Гергьовден ще имаме повече евродепутати, отколкото имаме в момента.

Позиция преди вас е Александър Йорданов от СДС. Очаквате ли избирателите да разместят листата с преференциален вот и вие например да се окажете по-напред?

Преференцията беше върната от ГЕРБ вслушвайки се в гласа на гражданите. Преференциалното гласуване дава възможност на хората да участват по-активно в изборите и да преценят кой е най-близо до тяхното разбиране и симпатии от включените хора в отделната листа, кой според тях би защитавал най –адекватно интересите им и би отговорил на очакванията им.

Преференциалното гласуване е силен и легитимен инструмент в изборния процес на развитите демокрации. Хората са в пълното си право да изразят своята воля чрез преференции, така че „глас народен, глас Божи“.

Ако станете евродепутат, коя ще е основната ви кауза?

Ще съсредоточа всичките си усилия в това да се повиши стандарта на живот на хората. Предвид експертизата ми в сферата на регионалната политика е съвсем естествено да се фокусирам там. Ще работя за това парите за политиката по сближаване за България да са 18 млрд. в следващия програмен период. Това ще даде възможност за подкрепа на новосъздадените предприятия, за развитие на малкия и среден бизнес и за увеличение на доходите. Ще дам за пример в това отношение Югозападния регион, който вече преминава на по-горно ниво на развитие – „регион в преход“ – което означава, че БВП на глава от населението е между 75 и 90% от средния за ЕС и този регион има всички шансове в следващите години да се превърне в един от силно развитите региони на ЕС.

Мислила ли си го това, преди да говориш!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!