fbpx

Лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция бистрят бъдещето на Сирия в Истанбул

Днес в Истанбул  се провежда среща в четиристранен формат между лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция под домакинството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Основната тема на срещата е посветена на бъдещето на Сирия. Срещата се смята за ключова на фона на усилията на страните да намерят обща формула за политическо решение на сирийския проблем, пише novini.bg.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви в навечерието на срещата, че приоритет за Анкара е политическото решение, а не използването на военни средства. Очакванията на турската страна са, че на срещата в четворен формат ще бъде постигнато споразумение за формиране на конституционна комисия и ще бъде съгласувана пътна карта за политическо уреждане на сирийския проблем, посочи още Калън.

В коментар за ситуацията в Сирия турският президент Ердоган акцентира на постигнатото между Русия и Турция споразумение за Идлиб, което е фактор за спокойствие в конфликтната сирийска провинция.

Ердоган обаче подсказа, че е възможна трансгранична военна операция на турските въоръжени сили срещу контролираните от сирийските кюрдски отряди територии в района на Манбидж, които Анкара счита за заплаха за териториалната цялост на страната.

„Съобщава се,че терористите копаели ровове край Манбидж, за да се укрепят, знам, нека копаят, сами ще се погребат в тях. Ние няма да допуснем да дестабилизират нашите граници“, заяви снощи Ердоган в реч пред випускниците на Академията за жандармеристи и брегова охрана.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна посочи, че в Истанбул страните ще се опитат да намерят общи позиции във връзка с решаването на сирийския проблем. В същото време иранският помощник-външен министър Ансари в изявление, което тиражираха турски медии, изрази недоволство от неучастието на страната му в истанбулската среща, заявявайки, че „сирийската криза може да се обсъжда на различни форуми, но не е възможно да се постигне решаването й без участието на Техеран“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!