fbpx

Лечебните свойства на джинджифила

Джинджифилът е широко използван като подправка, но си струва да се обърне внимание и на неговите лечебни свойства.

За разлика от някои други природни средства, е много лесно да използваме редовно джинджифил.

В джинджифила има повече от дванадесет видове антиоксиданти, което го прави полезен за лечение на редица заболявания. Тази билка съдържа етерични масла, протеини, калций, фосфор, желязо, фолиева киселина, манган, витамин С и витамини B3, В4 и В8.

За какво е полезен джинджифилът?

Помага при лечението на простуда и грип – потиска кашлицата и намалява високата температура, както и главоболието. В такива случаи може да се смесват мед и джинджифил на прах.

Помага за превенция от възпаление на кръвоносните съдове в мозъка и мигрена, пише gotvach.bg.

Облекчава ставните и мускулните болки. Има противовъзпалителни свойства, ефективен е при облекчаване на болката, свързана с ревматоиден артрит.

Облекчава стреса. Чаят от джинджифил, освен всичко друго, действа и освежаващо.

Помага на храносмилането, като го регулира. Полезен е като защита срещу язви. Понижава холестерола. Смята се, че има и противоракови свойства.

Джинджифилът е чудесен антиоксидант и ценно антивирусно средство. Укрепва имунната система.

Как да го използваме?

Като билков чай – настърган пресен корен от джинджифил във вряла вода за десетина минути, може да добавите мед към чая.

Като част от храненето – добавете настърган джинджифил в салата от риба тон или като подправка към меса и други храни. Може да поръсвате храната с малко джинджифил на прах. Вкусен е и в плодов микс (смесвате меки охладени плодове в блендер).

Като хранителна добавка, особено ако искате бърз ефект, може да приемате джинджифил чрез тинктури и капсули. Може да се използва заедно с други средства като куркума, риган, розмарин, босилек, зелен чай.

За здрава коса – комбинация от джинджифил и сусам помага за възстановяване на увредена коса: прави се смес от една чаена лъжичка джинджифил и 1/4 чаша сусамово масло. Енергично масажирате скалпа. След 10 или максимум 20 минути измийте с шампоан. Прави се веднъж седмично.

джинджифил смес

Как да направите смес от джинджифил

Съставките

300-350 грама джинджифил
1 лимон
150-200 г мед

Подготовка:
Обелете джинджифилът, нарежете. По същия начин, обелете лимона, отстранете кората от него. Поставете в блендер, добавете меда и разбъркайте.

Готовата смес от джинджифил поставете в стъклен съд, затворете с капак и съхранявайте в хладилника. Яжте 1 ч.

л. на ден в чиста форма или добавяйте към чая.

джинджифилова смес

Джинджифилът, подобно на всяко лекарство, трябва да се приема предпазливо. При всякакви остри прояви на заболявания на стомашно-чревния тракт, е полезно да се въздържате от използването му.

А при останалите заболявания смес от джинджифил, лимон и мед може не само да бъде консумирана, но и необходима. Полезни свойства на цитрусите активират имунната система и това е особено необходимо през преходния сезон. Медът има възстановително, подхранващо свойство и помага да се нормализира работата на всички органи в човешкото тяло. Джинджифил – най-силната съставка – е предназначен не само за укрепване на тялото, но и за борба със заболяванията.

джинджифил за отслабване

Този пикантен коктейл се нарича витаминна бомба и е трудно да си представим по-силна комбинация. Съхранявайте в буркан в хладилника в продължение на два месеца максимум.

Този инструмент не само ще помогне да нормализиране теглото си, но също така и да прочистите организма си от токсини, атеросклеротична плака и лош холестерол . И също се смята, че джинджифилът насърчава подмладяване! Така, че пазете тази рецепта за джинджифилова смес и не забравяйте да я използвате, няма как да не останете доволни!

 

lekuvai.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!