Джинджифилът е широко използван като подправка, но си струва да се обърне внимание и на неговите лечебни свойства.
За разлика от някои други природни средства, е много лесно да използваме редовно джинджифил.
В джинджифила има повече от дванадесет видове антиоксиданти, което го прави полезен за лечение на редица заболявания. Тази билка съдържа етерични масла, протеини, калций, фосфор, желязо, фолиева киселина, манган, витамин С и витамини B3, В4 и В8.
За какво е полезен джинджифилът?
Помага при лечението на простуда и грип – потиска кашлицата и намалява високата температура, както и главоболието. В такива случаи може да се смесват мед и джинджифил на прах.
Помага за превенция от възпаление на кръвоносните съдове в мозъка и мигрена, пише gotvach.bg.
Облекчава ставните и мускулните болки. Има противовъзпалителни свойства, ефективен е при облекчаване на болката, свързана с ревматоиден артрит.
Облекчава стреса. Чаят от джинджифил, освен всичко друго, действа и освежаващо.
Помага на храносмилането, като го регулира. Полезен е като защита срещу язви. Понижава холестерола. Смята се, че има и противоракови свойства.
Джинджифилът е чудесен антиоксидант и ценно антивирусно средство. Укрепва имунната система.
Как да го използваме?
Като билков чай – настърган пресен корен от джинджифил във вряла вода за десетина минути, може да добавите мед към чая.
Като част от храненето – добавете настърган джинджифил в салата от риба тон или като подправка към меса и други храни. Може да поръсвате храната с малко джинджифил на прах. Вкусен е и в плодов микс (смесвате меки охладени плодове в блендер).
Като хранителна добавка, особено ако искате бърз ефект, може да приемате джинджифил чрез тинктури и капсули. Може да се използва заедно с други средства като куркума, риган, розмарин, босилек, зелен чай.
За здрава коса – комбинация от джинджифил и сусам помага за възстановяване на увредена коса: прави се смес от една чаена лъжичка джинджифил и 1/4 чаша сусамово масло. Енергично масажирате скалпа. След 10 или максимум 20 минути измийте с шампоан. Прави се веднъж седмично.
Как да направите смес от джинджифил
Съставките
300-350 грама джинджифил
1 лимон
150-200 г мед
Подготовка:
Обелете джинджифилът, нарежете. По същия начин, обелете лимона, отстранете кората от него. Поставете в блендер, добавете меда и разбъркайте.
Готовата смес от джинджифил поставете в стъклен съд, затворете с капак и съхранявайте в хладилника. Яжте 1 ч.
л. на ден в чиста форма или добавяйте към чая.
Джинджифилът, подобно на всяко лекарство, трябва да се приема предпазливо. При всякакви остри прояви на заболявания на стомашно-чревния тракт, е полезно да се въздържате от използването му.
А при останалите заболявания смес от джинджифил, лимон и мед може не само да бъде консумирана, но и необходима. Полезни свойства на цитрусите активират имунната система и това е особено необходимо през преходния сезон. Медът има възстановително, подхранващо свойство и помага да се нормализира работата на всички органи в човешкото тяло. Джинджифил – най-силната съставка – е предназначен не само за укрепване на тялото, но и за борба със заболяванията.
Този пикантен коктейл се нарича витаминна бомба и е трудно да си представим по-силна комбинация. Съхранявайте в буркан в хладилника в продължение на два месеца максимум.
Този инструмент не само ще помогне да нормализиране теглото си, но също така и да прочистите организма си от токсини, атеросклеротична плака и лош холестерол . И също се смята, че джинджифилът насърчава подмладяване! Така, че пазете тази рецепта за джинджифилова смес и не забравяйте да я използвате, няма как да не останете доволни!
lekuvai.bg