fbpx

Лекар на кралското семейство разкри тайните на дълголетието

Доктор Мосараф Али е лекарят на британската кралска фамилия, откакто случайно се среща с принц Чарлз на мероприятие в Лондон. Не щеш ли, близък на принца се разболял и никой не успял да му постави ясна диагноза. Тогава Чарлз помолил д-р Али също да направи преглед. „Зададох само два въпроса на болния, всичко ми се изясни и назначих лечение. След четири месеца той напълно оздравя. И ето така, вече 22 години съм лекар на кралското семейство”, разказва д-р Али на премиера на книгата си „Практики на Изтока и Запада за здраве и дълголетие. Методът на д-р Али”, пише Lifehack, цитиран от мениджър.бг.

Прочутият доктор е основоположник на т.нар.интегративна медицина, обединяваща традиционни източни практики със съвременните медицински постижения. По националност е индиец и днес има своя клиника в централен лондонски район с високопрофесионален екип лекари и кинезитерапевти. Клиентите му са предимно известни политици и звезди от шоу-бизнеса от цял свят. Безплатно д-р Али и неговият екип лекуват най-бедните жители на Тибет в благотворителна клиника в Хималаите.

Ето какво споделя самият той за методите си, гарантиращи крепко здраве и дълголетие

„Аз съм последовател на медицината на Хипократ. Човек има вътрешни сили сам да се излекува. Организмът сам се справя с много проблеми – когато има счупено, се слага гипс, но костите зарастват сами. Когато се порежем, раната заздравява. Така че, организмът може сам да се справи с много проблеми. Хипократ е казал, че когато се създадат нужните условия, повечето болести могат да се излекуват.

Два-три пъти в годината изпращам мои пациенти в Хималаите, където се занимават с йога, пият много вода, правят походи и редовно се подлагат на масажи. Тоест, когато се възползваме от това, което ни е природно дадено, ставаме по-здрави – кожата, осанката, самочувствието ни се подобряват.

Едно от най-често срещаните оплаквания в днешно време е от обща отпадналост и умора. Това не може да се диагностицира с апаратура и да се оправи с таблетки. Няма прибори, които измерват раздразнителнотта, умората, главоболието, безсънието и имунитета.

Как да се справим с това, ако живеем в големия град, а не близо до природата?

На първо място е диетата. Но нямам предвид строга диета, а малко повече милост за стомаха. Ние често му създаваме неприятности като го пълним с какво ли не: портокалов сок, чили, бяло вино – всичко това повишава киселинността на стомаха, в резултат на което се чувстваме зле.

Боря се за това, хората да се хранят бавно, да не пият много горещ чай, да не прекаляват с храните, които дразнят стомаха, като ядките и лютото. А така също след обед трябва да се прави малка почивка, а след вечеря – лека разходка. Трябва да се осигури време храната да се преработи.

Продуктите, които трябва да се избягват са всички, които съдържат дрожди. Гъбите също, тъй като са много токсични. Гъбите, въобще, не са толкова полезни, както е прието да се мисли. Те отделят най-силните токсини и ако не се чувствате зле от тях, това все още не значи, че всичко е наред. Просто организмът се бори с токсините.

Продуктите, които можем да наречем смело най-полезни за здравето са киселото мляко, медът и пресните плодове. Също и посните супи. Това е диетата!

„Всичко е гениално просто, но именно простите неща отказваме да разберем и приемем.“

Вторият основен принцип в моята система е масажът. Това винаги е било едно от най-силните и ефективни терапевтични видове лечения на Изтока. Но масажите са най-различни, ще кажете вие. Аз практикувам дълбокия масаж марма – древен индийски масаж, един от видовете аюрведични точкови масажи, който не просто раздвижва кръвта, а подобрява обмяната на веществата и действа укрепващо на опорно-двигателната система.

Важен също така е и масажът на шията, който подобрява притока на кръв към главата. Също и масажът на лицето. Така се увеличава притокът на кръв в мозъка, в хипофизата – контролният център на самолечение в организма. Работата на стомаха, надбъбречните жлези, вашето настроение дори се дирижира от мозъка и хипофизата. Така че, когато се грижим за храненето на мозъка, се подобрява и общото ни състояние. Това е най-важното.

„Древното лечение винаги е било персонално. А сега, лекарите не дават дори и най-простички съвети.“

Когато правя преглед, винаги се интересувам как спи пациентът, как живее, как се храни, колко вода пие. Да, тези въпроси може да не са пряко свързани с болестта, но са важни за здравето. Отсъствието на болест не означава непременно здраве.

Как да се избавим от стреса на големия град?

Две неща трябва да се имат предвид.

Първо, избягвайте електронните дразнители – компютри, телевизори, таблети, смартфони и т.н. Общувайте повече с природата, повече разходки на чист въздух.

Второ, занимавайте се с йога, тъй като от работата на компютъра се получават блокажи в областта на шията. Масаж на шия, по-редовно също помага.

Важно е също така да използвате почивните дни за релакс и оздравителни процедури – разходки, спа процедури като топли бани и т.н. Не бива да се планират много социални мероприятия през почивните дни. Посветете на отдих поне един от двата почивни дни – това е особено важно в големия град. Пийте повече вода, а захар, сол и кафе употребявайте в малки количества.

И преди сън – 10 минути медитация: вдишване в продължение на 6 секунди, задържане на дишането за 6 секунди, издишане 6 секунди. Изключете съзнанието си от всякакви мисли, отпуснете се и се концентрирайте върху себе си. Следвайте всички тези простички правила и много скоро ще се почувствате по-добре.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!