fbpx

Лекарката ми го каза-помага при над 100 болести!

Атеросклерозата е животозастрашаваща болест, която се проявява поради натрупване на плака в артериите. Това пречи на правилното кръвообращение и може да доведе до кървене в мозъка, инфаркт и смърт.

За щастие атеросклерозата може да бъде предотвратена с няколко промени в начина на живот и диета, както и използването на мощни природни средства, които могат да почистят вашите артерии. За да се избегне злополучен изход, човек трябва да се грижи за своевременното  почистване на кръвоносните съдове.

Яденето на стафиди се препоръчва и от лекарите, тъй като в стафидите се съдържат фибри, антиоксиданти и те имат нисък гликемичен индекс – тези фактори допринасят за контролирането на нивата на кръвната захар.

Освен това стафидите са изключително богати на мед, цинк, калций, магнезий, желязо – в тях се има големи количества витамин А, както и В комплекс, посочват различни изследвания.

Ето любимата ни рецепта:

Съставки

1 чаена чаша стафиди

2 супени лъжици мед

2 супени лъжици нарязан/настърган джинджифил

4 супени лъжици зелен чай

Подготовка

Сварете 1 литър вода, сипете вътре стафидите и варете на слаб огън за 10 минути. Отстранете от огъня, добавете зеления чай и настъргания джинджифил. Покрийте съда с капак и оставете да престои така една нощ. На сутринта прецедете течността и добавете меда. Пийте по една чаена чаша половин час преди хранене.

С цел по-нататъшно предотвратяване на натрупването на плака в артериите ви, експертите предлагат намаляване на приема на сол и мазнини.

Отварата от стафиди се използва при заболявания на дихателната система, силна кашлица, болки в гърлото, високо кръвно налягане.

Наличието на калий в стафидите позволява те да бъдат използвани при отоци и отравяния, защото калият има диуретично действие и помага на организма да изхвърли излишната течност и токсините. / За Жената

 

И Още:

Кои са лечебните свойства на стафидите?

Стафидите и сушенето на гроздето са били познати още в дълбока древност, а за пръв път сушеното грозде се споменава в Стария Завет. Старинни стенописи показват, че то е използвано за консумация и  декорация. В Древния Рим е било използвано като бартерна единица и дори като награда за победителите в спортните турнири. В древногръцки документи пък се споменават лечебните свойства на стафидите, давали са ги и за подхранване на изтощени хора.

Най-големият съвременен производител на стафиди е долината на Сан Хоакин в Калифорния, където сушено грозде се произвежда още от XIX век. Други големи производители са Австралия, Турция, Гърция, Иран, Чили и Испания.

Стафидите са богат източник на въглехидрати, 94% от които са глюкоза, фруктоза, безвредни за диабетиците захари. Стафидите съдържат витамините С, Р, РР, B1 и B2, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, селен, органични киселини.

Лечебните свойства на стафидите са важни при болести на сърцето

Сърдечно-съдови заболявания

Стафидите се препоръчват при хипертония и аритмия. За укрепване на сърдечния мускул се народната медицина препоръчва следното лечение: Два килограма стафиди се измиват и подсушават. Най-напред се изяжда половината, по 40 стафиди всяка сутрин половин час преди закуска.  Другата половина се яде по схема: през първия ден се изяждат 40стафиди, през втория – 39, през третия – 38, докато свършат. Рецептата може да се прилага два пъти в годината.

Анемия

Стафидите са богати на желязо, което влиза в състава на хемоглобина. Той е основната съставка на  червените кръвни телца. Сушеното грозде съдържа мед и много от елементите на витамин В комплекс, които играят съществена роля за образуването на кръвта и червените кръвни телца.

Белодробни и простудни заболявания

Лечебните свойства на стафидите при белодробни заболявания, бронхит, пневмония и кашлица е позната от дълбока древност. За целта се приготвя отвара, която помага при заболявания на дихателната система, силна кашлица, възпалено гърло. За бронхит се препоръчва да се нарежат 100 гр. стафиди, залети с чаша вода и варени 10 минути на слаб огън. После сместа се прецежда и изстисква. От нея се пие по 1/3 чаена чаша четири пъти на ден. Ако кашлицата е силна и придружена с хрема, се прави отвара от стафиди с лук – 3 супени лъжици сок от него се добавя към чая, приготвен по предишната рецепта. Пие се три пъти на ден по половин чаша.

Срещу силна кашлица се препоръчват 30 грама стафиди, накиснати за 45 минути в преварена вода. Консумират се с чаша топло мляко преди лягане.

Рак

Фенолният антиоксидант катехин, който се съдържа в стафидите, е ефикасен при предотвратяване на тумори и рак на дебелото черво. Стафидите изчистват организма от токсините и свободните радикали.  При тумори на далака се препоръчва отвара със стафиди и винен оцет.

Заболявания на жлъчката

Сред лечебните свойства на стафидите е и способността им да прочистват жлъчните пътища. За целта половин чаша стафиди се измиват и заливат до ръба на чашата със студена преварена вода. Сместа престоява 24 часа и се изпива настойката, а стафидите се изяждат. Народните лечители препоръчват след това да легнете на дясната си страна за час и половина-два върху топла грейка. Тази процедура се провежда всяка неделя в продължение на 30 дни.

Ацидоза

Ацидозата – състояние на повишена киселинност или токсичност на кръвта, може да доведе до увреждане на вътрешните органи, подагра, артрит, камъни в бъбреците, сърдечни заболявания, тумори, рак, кожни заболявания и циреи, косопа. Стафидите съдържат калий и магнезий, които имат силни  антиацидни свойства и намаляват киселинността. Смята се, че редовната консумация на стафиди предотвратява ацидозата.

Лечебните свойства на стафидите са известни и при остеопороза

Остеопороза, ставни заболявания

Стафидите съдържат бял калций – източник на  бор, който подпомага усвояването на калция от организма. Затова сушеното грозде се препоръчва за болните от остеопороза и остеохондроза. Борът играе важна роля за заздравяването на костите и ставите, затова се препоръчва на жени в менопауза, които са силно застрашени от остеопороза.

Проблеми с нервната система

Стафидите играят роля за подобряването на работата на невроните, а никотиновата киселина успокоява и регулира работата на мозъка. Те активизират дейността на мозъчната кора.
Сушеното грозде се препоръчва при безсъние – благодарение на витамините В1, В2, В5 и на магнезия, сънят и работата на нервната система се регулират.

Очите и лечебните свойства на стафидите

Увредено зрение

Полифенолните фитокомпоненти в стафидите имат свойствата на антиоксидант и защитават очите от действието на свободните радикали. По този начин ги предпазват от дегенерация на макулата, свързана с възрастовото отслабване на зрението и катаракта (перде). Стафидите са богат източник на витамин А, А-бета каротин и A-каротеноид, които играят ключова роля за доброто зрение.

Кариеси

Олеаноловата киселина в стафидите, освен че повишава имунитета, защитава зъбите от крехкост и кариеси и пази от заболявания на венците. Тя блокира развитието на бактериите Porphyromonas Gingivalis и Streptococcus Mutans, които причиняват появата на дупки и кариеси. Високото съдържание на калций предотвратява счупванията и изтъняването на емайла.  Затова се препоръчва стаидите да съвчат бавно – колкото по-дълго са в контакт със зъбите, толкова по-продължително е действието на киселината Oleanolic. Елементът бор също спира развитието на бактериите.

Депресия, умора

Редовната консумация на стафиди помага на организма да се справи с умората и стреса, предотвратява депресията. Те тонизират и дават енергия на тялото.  Затова се препоръчват на спортисти, деца, младежи, възрастни хора и на тези, които полагат тежък умствен или физически труд.

Треска

Стафидите съдържат фенолните фитокомпоненти, които имат мощни антибактериални, противовъзпалителни и антибиотични свойства. Затова те се препоръчват при треска и температурни състояния, тъй като се борят ефикасно против вирусните и бактериалните инфекции.

Жълтеница

Стафидите могат да помогнат на страдащите от жълтеница. При това заболяване се приготвя терапевтична отвара със стафиди и винен оцет.  Тази инфузия е подходяща и за лечение на тумори на далака.

Запек

Стафидите са ефикасно средство против запек, тъй като в стомаха те се раздуват. Съдържат влакнини, които са изсушени, но в стомаха абсорбират вода, подпомагат перисталтиката на червата и изхождането.

Повишаване на теглото

Стафидите подпомагат покачването на телесното тегло, благодарение на високото съдържание на фруктоза и глюкоза. Препоръчват се на много слаби хора, бодибилдъри и атлети като помагат натрупването на маса без холестерол.

Полова слабост

Сушеното грозде стимулира либидото и води до възбуда, благодарение на аминокиселината аргинин. Във фармацията тя се извлича и се използва при лечение на проблеми с ерекцията. В Индия и до днес на младоженците се приготвя напитка от мляко, варено със стафиди и малко шафран. За тези, които страдат от полова слабост, се препоръчва редовна консумация на стафиди.

Кожен лишей

При лишеи по кожата народната медицита препоръчва стафидите да се разрежат на половинки и с вътрешната им част да се натъркат засегнатите участъци. .Подобрение настъпва още след първата процедура.

Кои са другите лечебни свойства на стафидите?

Известно е, че стафидите помагат при херпес, дизентерия, проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Те отстраняват отоци и понижават кръвното налягане. Затова се препоръчват силно на бременни жени.

Благодарения на калия, стафидите се препоръчват и при отравяния, тъй като елементът има диуретично действие и помага на организма за изхвърлянето на токсините и излишните течности. Полезни са и за болни, които приемат диуретици.

Лекарите обаче предупреждават със стафидите да внимават хора със затлъстяванеостра сърдечна недостатъчност, язва на стомаха и дванайсетопръстника, ентероколит, активна форма на туберкулоза, диабет. При захарна болест те могат да се консумират без прекаляване, като преди това се препоръчва изваряване на слаб огън. Така количеството захар намалява, а повечето полезни вещества се запазват.

 

agronovinite.com

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!