fbpx

Легендата от „Отнесени от вихъра“ Оливия де Хавиланд, навърши 103 години

Източник: magnifisonz.com

Оливия де Хавиланд е френско-американска актриса от британски произход, двукратна носителка на наградата „Оскар“.


От 1950-те години живее в Париж и много рядко се появява на публични места.

Нейната по-малка сестра Джоан Фонтейн също е носителка на „Оскар“. Поради голямата конкуренция между двете сестри те не си говорят от 1975 година.

Оливия е също така последната все още жива актриса, снимала се в главна роля в американската класика „Отнесени от вихъра“ (1939), а именно в ролята на Мелани Хамилтън. През 2006 г. празнува 90-годишнината си. След смъртта на Луис Рейнър през 2014 г. де Хавиланд стана най-възрастната носителка на „Оскар“ и остава сред последните живи актриси от 1930-те години.

През 2010 г. президентът на Франция Никола Саркози я награждава с ордена на Почетния легион

Оливия де Хавиланд

Родена на 1 юли 1916 г. (103 г.) в Токио, Япония
Националност  Франция

Професия актриса

Актьорска кариера

Активен период 1935-1988
Значими роли: Мелани Хамилтън – „Отнесени от вихъра“
Джозефин Норис – „Сълзите на майката“
Катрин Слоупър – „Наследницата“
Оскари Най-добра актриса:
1947 – „Сълзите на майката“
1950 – „Наследницата“

 

Наричат я „последната актриса от златната ера на Холивуд“ и това е истината.

Трудно е да се повярва, че днес тази велика жена навърши 103 години поради причината, че тя изглежда невероятно!

Всички я помним в ролята на Мелани в „Отнесени от вихъра“ – съпругата на Ашли, тази свята жена, на чийто фон Скарлет изглежда като екстравагантна бунтарка.

Маргарет Мичъл винаги казва, че Мелани Уилкс отразява характера на главната героиня и я изпълва с дълбочина по начин, по който нито един друг герой не успява. Само Оливия де Хавиланд умее да изиграе Мелани, така че тя да не изглежда скучна. Режисьорите на филма нямат и грам съмнение в избора си за тази роля.

Англо-американската актриса е една от най-търсените звезди в Холивуд от 1930-те години на миналия век.

 

Тя има две награди „Оскар“, „Златен глобус“ и роли в легендарни филми като „Приключенията на Робин Худ“ (1938), „Отнесени от вихъра“ (1939), „Наследницата“ (1949) и „Hush… Hush, Sweet Charlotte „(1964 г.).

Великата актриса от миналия век е родена в семейство на английски аристократи в Токио.

Тя живее повече от 60 години в Париж. Актрисата Джоан Фонтайн, звездата на филмите на Алфред Хичкок, е собствената й сестра. Въпреки това, поради глупави кавги сестрите дълги години не си комуникират. На 101-та годишнината си, Оливия де Хавиланд получава новината, че британската кралица ѝ предоставя рицарско звание – Dame Commander. Това е вторият най-висок ранг, който може да бъде получен в рицарския Орден на Британската империя.

През 1988 г. „Мелани Уилкис“ официално се сбогува с киното и „Жената, която обичаше“ е последната картина, в която тя играе.

Подобно на много холивудски звезди, актрисата има бурен личен живот. Тя има романтична връзка с Джеймс Стюарт, Джон Хюстън, Хауърд Хюз. През 1946 г. се омъжва за писателя Маркъс Гудрич и през 1949 г. се ражда техният син Бенджамин, който става математик.

През 1955 г. Оливия отново се омъжва. Този път за журналиста Пиер Галенте. През 1956 г. им се ражда дъщеря – Жизел. През 1979 г. двойката се разделя.

Днес, актрисата почти винаги е в своето имение и категорично отказва да си комуникира с журналисти.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!