fbpx

ЛА е първият град в САЩ, който ще сканира пътниците в метрото

Транспортните власти в Лос Анджелис обявиха, че градът ще стане първият в САЩ, който ще сканира пътнитеците в обществения транспорт с портативни скенери с цел идентифициране на взривни устройства.

Техниката ще се прилага в метрото и железопътните линии в града, предава TechCrunch и profit.bg.

“Справяме се със заплахите за пешеходците в транспортната система на нашата страна”, казва Дейвит Пекоске, администратов в Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority.

„Нашата работа е да осигурим сигурност в транспортната система, за да няма терористични инциденти”, добавя той.

Портативните скенери ще бъдат въведени до няколко месеца, посочва Алекс Уигинс, директор сигурност в LA Metro.

По информация на AP, скенерите ще имат способността да извършват пълно сканиране на тялото на човек от разстояние близо 10 метра, като ще имат работен капацитет 2000 пътника на час.

„Гледаме конкретно за оръжия, които могат да причинят масови произшествия”, казва Уигинс. „Гледаме за жилетки с експлозиви, гледаме за пушки. Не е задължително да търсим по-малкии оръжия, които нямат способността да причинят масови произшествия”, добавя той.

Машините, проектирани от компанията Thruvision, струват 100 хил. долара всяка. Те разпръскват радиовълни, чрез които създават визуализация на разделен екран, на който „чистите” пътници се показват в светли тонове, а подозрителните предмети – в тъмни тонове.

Лос Анджелис е един от градовете, в които се тестват тези нови системи, но ще бъде първият, който ще ги наложи масово.

Другите градове, в които се тества системата, са Сан Франциско, Ню Джърси, Ню Йорк и Вашингтон.

По думите на Алекс Уигинс, потребителите ще бъдат информирани чрез табели, че в метрото на Лос Анджелис ги чака сканиране, така че те ще имат избор да напуснат станцията, ако не желаят да бъдат подлагани на такава проверка.

Новата система е последният ход на властите в САЩ да защитят потребителите, които през миналата година са осъщствили 10.1 млрд. пътувания чрез обществения транспорт в страната.

Технологията обаче няма да доведе до намаляване броя на охранителите, които служат в транспортната система.

Системата няма как да идентифицира множество евентуални инциденти, тъй като ще може да следи за пиртежание на оръжие, но не и за лоши намерения – нещо, което все още остава единствено в сферата на човешките качества.

Тъй като системите за сигурност в транспортния сектор стават все по-сложни, важна част от проекта е осигуряването на качествено обучение на персонала.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!