fbpx

Кънев: В дългосрочен план няма сигурност за инвеститорите в България

Investor.bg

Когато имаше растеж на икономиката, трябваше да се натрупат повече резерви, посочи експертът
Структурната безработица и неефективните разходи в България обезпокояват инвеститорите в дългосрочен план, коментира Евгений Кънев, МАКОНИС, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Общият политически риск се увеличава в глобалната икономическа система и покрай това реално перспективите за растеж се влошават. Върви се към очаквания за рецесия през 2019 г. Според наблюдателите някои от инвестиционните стратегии, които са винаги чисто спекулативни, работили от 2002 година, отказват да работят повече. Инвеститорите търсят ясен хоризонт. Краткосрочните облигации за първи път имат ниво от януари 2008 и са надминали краткосрочните очаквания за дивидент от борсата. Това означава, че много по-атрактивно се инвестира от ценни книжа, отколкото на борсата“, каза Кънев.

Българският растеж през последните няколко години имаше износа за основен двигател, уточнява Евгений Кънев. „Потреблението покрай евтините кредити отбеляза ръст също. България, изнасяйки стоки с ниска добавена стойност, става чувствителна към инфлационните компоненти“, пояснява той.

ЕЦБ, следвайки примера на ФЕД, започва да затяга режима, а от друга страна, прекъсва изкупуването на облигации на корпорации, споменава Кънев.

„В България, когато имаше растеж на икономиката, трябваше да се натрупат повече резерви. Харчеха се доста фриволно суми, касаещи обществени поръчки и съмнително ефективни инвестиционни проекти. Отделно имаме структурна безработица. Мнозина не могат да си намерят място в настоящата пазарна конюнктура или заради това, че са прекалено квалифицирани, или защото не са квалифицирани“, отбеляза той в коментар на пазара на труда в България.

Политическият риск в България в последно време се покачва неимоверно, въпреки че все още сме на приемливо ниво от гледна точка на рейтингите на кредитните агенции поради много добрите макроикономически показатели на публичните финанси, коментира Евгений Кънев. В дългосрочен план обаче няма сигурност за инвеститорите. България загуби имидж и по отношение на войната с търговските вериги, твърди още гостът.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!