fbpx

КФН: “Олимпик“ трябва да възстанови 9,35 млн. лв. по прекратените полици

Всички клиенти на застрахователна компания „Олимпик“, които имат действащи договори, имат право да получат обратно платените премии по тях за срока, в който договорите няма да действат. Това каза заместник-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Агайн ръководи управление „Застрахователен надзор“ в КФН и даде подробности около случващото се със отнетия лиценз на застрахователното дружество „Олимпик“, което е лицензирано в Кипър, но при условията на единен пазар в ЕС извършва дейност и у нас.

Тя увери, че веднага след получаването на информацията от кипърския регулатор в областта на застраховането на 10 май, още в същия ден КФН е забранила продажбата на застраховки, както и разпореждане с активите на застрахователя в България, предаде БГНЕС. В полунощ днес ще бъдат прекратени автоматично всички договори с дружеството в Кипър и у нас. Връщането на платените премии обаче няма да се случи веднага, а в процедурата по ликвидация на застрахователя, заедно с всички негови кредитори. „Засегнатите клиенти по застраховка „Гражданска отговорност“ са 197 551. Толкова са действащите полици към днешна дата“, поясни Ралица Агайн.

Положението се усложнява допълнително и от факта, че огромна част от застраховките са сключени при условията на разсрочено плащане на премията. „Помолихме гаранционния фонд да ни предостави информация за това как изтичат падежите на тези вноски, за да преценим мащаба на това изключително неприятно събитие за нашия пазар“, подчерта зам.-председателят на КФН.

Застрахователното дружество е лицензирано в Кипър, а единствената друга държава, в която то извършвало дейност чрез свой клон е България. „Направихме разчет въз основа на информацията на Гаранционния фонд за парите, които „Олимпик“ трябва да възстанови по прекратените полици. Общо са на стойност 9,35 млн. лева. Общата стойност на тези полици възлиза на 40 млн. лева. Между 3 лева и 78 лева е средната загуба за клиент“, допълни още зам.-председателят на КФН.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!