fbpx

Кучетата наистина приличат на собствениците си

www.vesti.bg
А в магазина ни продават предмети, според формите на тялото ни
Ако на улицата забележим висока дама с рижава коса, която разхожда ирландски сетeр, със сигурност приликата би ни направила впечатление.

Миловидна русокоска с голдън ретривър също или пък къдрав тип с комондор.

Няма как да не сте забелязали, че доста често кучетата приличат на собствениците си.

Но дали това се дължи на факта, че хората си купуват кучета, които приличат на тях, или пък кучетата с времето започват да приличат на собствениците си.

Проучвания откриват, че всъщност хората си избират кучетата така, че те да ги представят по най-добър начин.

Феноменът за пръв път е потвърден през 2004 г. с проучване, водено от психолога Майкъл Рой. В проучването непознати трябва да свържат собственика с четирикракият му любимец. 64 процента от непознатите отгатват правилно.

От 2004 г. насам редица други проучвания откриват същото – избираме си кучета, които да приличат на нас, и затова на останалите не им е трудно да разпознаят, кое е нашето куче. Приликата обаче работи повече с чистокръвните породи.

Ефектът на хамелеона или защо копираме хората около нас

В проучването на психолога Рой само 34 процента от участниците откриват правилната връзка куче-собственик, когато кучетата са от смесени породи.

Да, кучетата понякога наистина изглеждат сякаш имат специфична прическа или изражение на лицето, които ни привличат да изберем точно този индивид.

В проучване от 2014 г. участниците са поставени в същата ситуация само че вместо собствениците на кучета е трябвало да разпознават собствениците на коли. Голяма част от участниците успяват да свържат правилно колата със собственика ѝ, обосновавайки се, че просото „изражението“ им си пасва.

Във връзка с това, проучване, публикувано тази година, хвърля друга светлина по темата, отговаряйки на въпроса – по-склонни ли са хората да си купят кола, която „прилича на тях“ или са по-склонни такава да им бъде продадена. Да, точно така – има разлика.

Проучването открива, че продавачите на различни стоки показват тенденцията

да продават по-заоблени продукти на по-пълните си клиенти. Учените изпращат актриса в магазин за ръчни часовници и парфюмени шишенца.

Тя първо посещава магазина със своите естествени пропорции – височина от 150 см и тегло 46 кг. Втория път отива дегизирана като пълничка дама.

В първия случай продавачите ѝ предлагат по-издължени часовници и шишета, а във вторият такива с кръгла форма.

За разлика от изследванията, показващи, че хората сами си избират кучета и коли, приличащи на тях, при това изследване няма първоначална информация, че закрглените хора проявяват тенденция да си избират обли предмети. Това означава, че често си взимаме продукти, които са ни „пробутани“ според външния ни вид, а не личните ни предпочитания.

Е, за щастие вашият четирикрак приятел не е предмет и фактът, че си приличате е изцяло ваш избор.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!